Spanje goed voor een derde van banenverlies in eurolanden

door admin
Spanje goed voor een derde van banenverlies in eurolanden

De catastrofale impact van de pandemie is in Spanje groter dan in andere Europese landen, zo blijkt uit het laatste kwartaalrapport van het Spaanse ministerie van Werkgelegenheid gebaseerd op informatie van Eurostat. 

Banenverlies

In het afgelopen jaar gingen in Spanje 1.215.600 banen verloren, dat is een derde van het totale banenverlies (3.613.800) in de eurolanden. 139.600 Spaanse werklozen zijn toe te schrijven aan het laatste kwartaal, dat wil zeggen 26 procent van de werkloosheidstoename in de eurozone van die periode. Evenals in de crisis in 2008, neemt Spanje weer een beduidend deel van de Europese geregistreerde werkgelegenheidsdaling en werkloosheidstijging voor zijn rekening.

Werkloosheidspercentages

De steunregelingen van de overheid in de afgelopen maanden zetten geen zoden aan de dijk. De werkloosheidscijfers blijven stijgen en alleen al in de maand november kwamen er 36.000 werkzoekenden bij. Het totaal aantal mensen dat werkloos thuis zit, is daarmee tot 3,8 miljoen gestegen, 16,2 procent van het totaal aantal beschikbare Spanjaarden voor de arbeidsmarkt. Dat is bijna twee keer zoveel als het werkloosheidspercentage van de Eurozone, dat 8,4 procent laat zien.

Het rapport vestigt ook de aandacht op de jeugdwerkloosheid, een van de grootste plagen van Spanje. Met 40,4 procent is het land ook hier de koploper van de eurolanden, waar gemiddeld slechts 18 procent van de jongeren werkloos is.

Slechte kerstvoorspellingen

Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen ziet de werkgelegenheid er tijdens de kerstperiode ook niet rooskleurig uit. Het uitzendbureau Adecco voorziet dat tijdens de maanden november, december en januari meer dan 940.000 contracten worden getekend. Dat is een daling van 15% ten opzichte van verleden jaar.

ERTE-regelingen

Anderzijds vernam El Español uit verschillende bronnen dat tal van bedrijven afzien van de ERTE, een speciale regeling die in het leven is geroepen om de negatieve invloed van de coronacrisis op te vangen. Bedrijven kunnen hiermee tijdelijk de arbeidsrelatie met hun werknemers beëindigen; werknemers ontvangen een werkloosheidsuitkering en bedrijven hoeven de sociale premies niet te betalen. Met deze regeling blijft het recht op arbeid blijft behouden. Door af te zien van de ERTE vervalt dit recht en kunnen werkgevers wel overgaan tot definitieve arbeidsontbinding

De werkloosheid zal blijven groeien, volgens de overheidsprognoses zal 2020 eindigen met een werkloosheidspercentage van 17,1%.

Dit vind je misschien ook leuk