Contant geld in Spanje grote verliezer door Covid-19

door admin
Contant geld in Spanje grote verliezer door Covid-19

Als er een winnaar uit de coronatijd is gekomen in Spanje dan is dat wel het contactloos betalen. Vooral in het begin van de pandemie werd contant geld massaal gemeden uit angst voor besmetting. Vooral toen men nog niet op de hoogte was van de belangrijke rol die aerosolen spelen bij de overdracht van Covid-19.

Internationale experts: Contant geld verleden tijd

Dat contant geld behoorlijk aan aanzien heeft verloren blijkt ook uit het rapport van Minsait Payments, dochteronderneming van technologiebedrijf Indra in Spanje, over trends van betaalmiddelen. Hierin worden meningen van meer dan tachtig managers uit de banksector gecombineerd met 4.400 enquêtes uit Spanje, Portugal, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Latijns-Amerika.

70 procent Spanjaarden betaalt minder of niet meer contant

Uit dit onderzoek blijkt dat 70 procent van de Spanjaarden als gevolg van de pandemie minder of zelfs helemaal niet meer contant betaalt, voornamelijk uit angst voor besmetting. Een meerderheid van de bankprofessionals verwacht dat tegen 2040 contant geld verdwenen zal zijn. Ook is het aantal contactloze betalingen toegenomen sinds de pandemie. Op dit moment betaalt 78 procent van de Spanjaarden al contactloos.

Online winkelen wordt ook meer gedaan in de onderzochte landen. 42 procent van de Spanjaarden zegt nu vaker online te shoppen. Spanjaarden betalen dan vooral met een betaalkaart (bankpas of creditcard, 85%), gevolgd door andere betaalmethodes zoals digitale cadeaukaarten of betaling op rekening.

Toekomst van betalen in Spanje

In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de verandering die in 2020 te zien is als gevolg van de coronapandemie. Er worden ook trends gesignaleerd zoals de concurrentie van grote technologiebedrijven, die samenwerken met banken. Ook komen er steeds meer nieuwe authenticitatiemethodes om digitaal te kunnen betalen. Voorbeelden hiervan zijn het betalen met de smartphone door middel van gezichts- of vingerafdrukherkenning.

Contant betalen in Spanje komt waarschijnlijk niet meer terug

De bij het onderzoek betrokken deskundigen claimen dat de ontwikkeling van het betalen met contant geld naar contactloos betalen in 2020 in een versnelling is geraakt en dat digitalisering hierbij een grote rol speelt. “Ooit zal contant geld uit ons leven verdwijnen, maar de veranderingen in betaalgedrag die door de pandemie zijn versneld, lijken onomkeerbaar.”

Dit vind je misschien ook leuk