7 miljard euro steun voor noodlijdende bedrijven in Spanje

door admin
7 miljard euro steun voor noodlijdende bedrijven in Spanje

Met het extra geld moet de economie worden gestimuleerd en een golf van faillissementen worden voorkomen terwijl de Covid-19 crisis voortduurt. Vrijdag werd het economische hulppakket van 11 miljard euro goedgekeurd. De 7 miljard wordt direct in bedrijven gestoken die op het randje van faillissement staan.

Het totaalbedrag van 11 miljard euro wordt onderverdeeld in drie fondsen. 3 miljard gaat naar door de staat gegarandeerde leningen die geherstructureerd en door de banksector beheerd moeten worden. Voorts is er een reserve van 1 miljard euro om middelgrote bedrijven te herkapitaliseren. Dit reservefonds wordt beheerd door het staatsbedrijf Cofides. Tot slot gaat 7 miljard euro als niet-restitueerbare directe steun naar zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (mkb’s) die getroffen zijn door de coronaviruscrisis. 2 miljard van de niet-restitueerbare steun is gereserveerd voor de Balearen en de Canarische Eilanden. Deze twee regio’s zijn extra zwaar getroffen door de crisis. Op de Balearen is het bruto binnenlands product (bbp) in 2020 met 27% gedaald. Op de Canarische Eilanden is het volgens de gegevens van de Bank of Spain met ongeveer 20% gedaald.

Kwalificatiecriteria

Om in aanmerking te komen voor geld uit dit fonds, moeten bedrijven aantonen dat de inkomsten in 2020 met minstens 30% zijn gedaald ten opzichte van 2019. De subsidies moeten worden gebruikt voor vaste lasten of schuldvermindering. Het grootste bedrag zal gaan naar de sectoren die het meest door de pandemie zijn getroffen – horeca, detailhandel en cultuur.

Zelfstandigen

Zelfstandigen mogen tot 3.000 of 4.000 euro innen. Het bedrag hangt af van het feit of ze belastingen indienen onder het module-systeem of niet. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor maximaal 200.000 euro, zei minister van Economie Nadia Calviño.

‘Zombiebedrijven’ vermijden

Er was bezorgdheid over de mogelijkheid dat ‘zombiebedrijven’ betalingen aannemen en vervolgens sluiten. Dat is in andere landen gebeurd. Internationale organisaties zeiden echter dat het risico om geen directe hulp te verlenen groter is dan het risico om niet-levensvatbare bedrijven te helpen. Om dit risico te verkleinen, zijn er kanttekeningen bij de hulp. Het bedrijf moet ten minste tot juni 2022 open blijven en mag de beloning en andere voorwaarden van bedrijfsleiders niet verhogen. Ontvangers moeten op de hoogte zijn van hun belastingaangiften. Ze kunnen ook niet opereren in belastingparadijzen.

Dit zal de eerste keer zijn dat Spanje op massale wijze bedrijven financieel steunt sinds het land halverwege de jaren tachtig toetrad tot de Europese Unie.

Stimuleren van de economie

De regering hoopt dat het pakket de economie stimuleert die te maken heeft met de derde golf van de coronavirus-pandemie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Bank van Spanje waarschuwen allemaal al geruime tijd voor het risico van een golf van bedrijfsfaillissementen zodra bestaande overheidsprogramma’s worden afgebouwd, inclusief de ERTE-regeling.

Spanje wordt door sommigen gezien als laatkomer. Met steun van de EU bestaan ​​al enige tijd soortgelijke regelingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Portugal.

Dit vind je misschien ook leuk