Traditionele stijging werkloosheid in Spanje in augustus valt mee dit jaar

door admin
Traditionele stijging werkloosheid in Spanje in augustus valt mee dit jaar

De ‘zorgwekkende’ vertraging van de werkgelegenheid die vier weken geleden werd voorspeld, lijkt echter nog niet tot uiting te komen in deze cijfers voor augustus, een traditioneel negatieve maand. Gezien de turbulente julimaand en het steeds complexer economisch klimaat werd gevreesd dat de daling fors hoger zou zijn dan gewoonlijk. Uiteindelijk was de daling in augustus hoger dan vorig jaar en het jaar daarvoor, maar lager dan de cijfers van de twee jaar voor de pandemie. 

‘Het is een maand die traditioneel in het teken staat van het einde van de zomercontracten. Toch zijn de resultaten dit jaar beter dan in voorgaande jaren’, verklaart het ministerie van Sociale Zekerheid. Het totale aantal werkenden bedraagt 20.151.001, 3,5% meer dan een jaar geleden. 40% van de geregistreerde contracten waren voor onbepaalde tijd, vier keer meer dan voor de arbeidshervorming in Spanje.

Dynamiek in bepaalde sectoren

‘In de maand augustus zagen we een opmerkelijke dynamiek in sectoren zoals de informatietechnologie en telecommunicatie en professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten’, aldus het ministerie. Ook de werkgelegenheid in de horeca groeide met 1.500 mensen. De daling is geconcentreerd in sectoren zoals handel, onderwijs, bouw en administratieve activiteiten. 

Werkloosheid stijgt met 40.428 mensen 

Eind augustus waren in totaal 2.924.240 personen ingeschreven bij de arbeidsbureaus van de Spaanse staat (SEPE). Net als bij de inschrijvingen bij de arbeidsbureaus is de stijging van de werkloosheid dit jaar in augustus lager dan in 2017, 2018 en 2019, als geen rekening wordt gehouden met de twee jaren van de pandemie.

Dit vind je misschien ook leuk