El Ejido neemt afscheid van geliefde, dakloze Nederlander

door admin
El Ejido neemt afscheid van geliefde, dakloze Nederlander

“Zijn ziel was vrij,” zegt Vanessa Martínez, een van de buurtbewoners die treurt om zijn verlies in de krant NIUS. Nadat hij Nederland verliet, reisde de 41-jarige Guido van Loo door verschillende landen, waaronder Italië en Marokko. Maar het zuiden van Spanje veroverde zijn hart. De lente en zomer bracht hij in El Ejido door en de rest van het jaar was hij te vinden aan de kust van Motril (Granada). 

Elke ochtend was hij in El Ejido te vinden in de omgeving van de Bulevar de el Ejido waar hij wat geld verdiende met zijn muziek. ’s Middags trok hij naar het park naast de sporthal, waar hij geleidelijk de harten van frequente bezoekers wist te veroveren.

‘Hij toverde een glimlach op je gezicht’

“Ik ontmoette hem drie jaar geleden in dat park,” vertelt Vanessa. Haar zoon Rubén hield van honden en ging naar Guido’s hond om haar te aaien. “We begonnen te praten en hoewel ik aanvankelijk wat terughoudend was omdat niemand hem echt kende, gaf hij je een gevoel van rust en toverde hij een glimlach op je gezicht zodra je dichtbij kwam.”

Geliefd bij de kinderen in het park

Vanessa’s zoon werd bevriend met Guido en al snel volgden andere kinderen zijn voorbeeld. “Vaak speelde Guido gitaar en werd hij al snel omringd door kinderen,” vertelt Vanessa. Iedereen noemde hem op zijn eigen manier: Guido, Guijo, tito Guido… En iedereen wilde bij hem zijn wanneer hij met zijn hond naar het park kwam. 

En toen was Guido er niet meer..

Zoals altijd op donderdagmiddag ging Vanessa’s zoon vorige week naar Guido om met hem te praten. Maar hij was er niet. Hij belde meteen zijn moeder, die tot haar verdriet ontdekte dat Guido was overleden. Sindsdien is het park waar hij sliep en zijn middagen doorbracht veranderd in een herdenkingsplaats. Foto’s, kaarsen en persoonlijke boodschappen eren de herinnering aan Guido, zoals hij geliefd werd door de inwoners van El Ejido.

Familie is dankbaar

Een van de families die regelmatig naar het park kwam om Guido te zien, heeft Blanca, zijn trouwe metgezel, geadopteerd. Vanessa heeft contact opgenomen met Guido’s familie in Nederland, die afgelopen weekend in Almería is aangekomen. Ze zijn dankbaar voor de steun die ze hebben ontvangen van de buurtbewoners en nemen deel aan de eerbetuigingen. Ze proberen foto’s en video’s van Guido’s jaren in El Ejido te verzamelen als dierbare herinneringen.

Uit de autopsie is gebleken dat Guido een natuurlijke dood is gestorven en vandaag is hij gecremeerd. Voordat ze zijn as naar Nederland brengen, wilden zijn familie hem een laatste afscheid geven in Almería. Tussen 16:30 en 18:30 uur was er een herdenkingsbijeenkomst in het plaatselijke uitvaartcentrum.

Dit vind je misschien ook leuk