Europa bereikt akkoord over herstelfonds: 140 miljard euro voor Spanje

door admin
Europa bereikt akkoord over herstelfonds: 140 miljard euro voor Spanje

Een akkoord is bereikt over de verdeling van het coronaherstelfonds dat gebruikt zal worden om de economie in Europa te herstellen en vooral om de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronapandemie te helpen. Vanochtend om 5.30 uur meldde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, dat er een akkoord is bereikt over het coronaherstelfonds en de Europese meerjarenbegroting.

Akkoord op verdeling coronaherstelfonds en meerjarenbegroting Europa

Zoals oorspronkelijk bedoeld komt er een herstelfonds van in totaal 750 miljard euro, maar zal 390 miljard als gift worden verstrekt en 360 miljard in de vorm van leningen. Het coronaherstelfonds is gekoppeld aan de Europese meerjarenbegroting. Tussen 2021 en 2027 bedraagt de begroting zo’n 1.074 miljard euro. Bij de onderhandelingen heeft Nederland nu samen met Zweden, Noorwegen en Denemarken een behoorlijke korting (volgens La Sexta hoeven de landen de komende jaren 53 miljard euro minder af te dragen) afgedwongen op de jaarlijkse afdracht aan de EU.

Spanje ontvangt 140 miljard waarvan bijna 73 miljard aan giften

Nu het totaalbedrag van het fonds en de verdeling tussen giften en leningen bekend zijn, meldde La Sexta vanochtend dat Spanje de komende 6 jaar 140 miljard euro uit het fonds zal ontvangen, waarvan 72,7 miljard euro aan giften en 67,3 miljard aan leningen. De Spaanse premier Sánchez presenteerde deze cijfers vanochtend na de Europese Raad en liet weten dat de overeenkomst “een groot akkoord betekent voor Spanje en Europa. Vandaag heeft Europa een van de briljantste bladzijdes geschreven in de geschiedenis,” aldus Pedro Sánchez.  

Akkoord voor noodrem als landen niet voldoen aan voorwaarden

De ‘zuinige vier’ – Nederland, Zweden, Noorwegen en Denemarken – gingen behoorlijk in tegen het oorspronkelijke voorstel van Duitsland en Frankrijk over de voorwaarden waaronder het geld wordt verstrekt. De premier van Nederland, Mark Rutte, lag onder vuur toen er een ‘noodrem’ werd voorgesteld zodra leningen of giften worden verstrekt.

Landen moeten hervormingsplannen indienen bij de Europese Commissie als zij gebruik willen maken van het fonds. In deze plannen moeten ze laten zien hoe ze hun economie sterker gaan maken om beter bestand te zijn tegen toekomstige tegenslagen. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan dan krijgen andere EU-landen de mogelijkheid om de geldstroom te staken.

Dit vind je misschien ook leuk