Sánchez werd woensdag ontvangen door de Marokkaanse premier, Aziz Akhannouch, bij zijn aankomst op de internationale luchthaven Mohammed V.
In deze cruciale week waarin het doel is om een duurzame samenwerking te bezegelen, – wat alleen mogelijk was na de historische ommekeer van Spanje over de Sahara- vindt er nu geen ontmoeting plaats tussen de Spaanse premier en de Marokkaanse koning.
Moncloa heeft altijd benadrukt dat het om een ontmoeting tussen regeringen ging. In gesprekken met de media in de voorgaande dagen werd de ontmoeting tussen de Marokkaanse koning en Sánchez echter nooit uitgesloten. Het was alsof ze deze mogelijkheid nog niet wilden uitsluiten. De combinatie van deze verwachting en de geschiedenis van misverstanden tussen Spanje en Marokko die een controverse ontketende die de RAN bijna bezoedelde.
Telefoongesprek
Sánchez had vóór zijn vertrek naar Rabat een telefoongesprek met de Alaouitische monarch, waarin hij de uitnodiging aanvaardde om in de nabije toekomst ‘een officieel bezoek’ aan Rabat te brengen, aldus de regering in een verklaring. Ook het Koninklijk Huis van Alaoui heeft dit bevestigd. Dit weerhield de ondersecretaris voor institutionele zaken van de PP, Esteban González Pons, er niet van om kort nadat was aangekondigd dat er geen audiëntie met de koning zou zijn, een tweet te schrijven waarin hij stelde dat er geen ‘grotere vernedering’ is dan deze ‘afwijzing’.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, moest in het openbaar opheldering verschaffen en onthullen dat het telefoongesprek ‘dagen geleden was overeengekomen’, wat hij verdedigde als een teken van ‘persoonlijke betrokkenheid’ van de koning bij de ontwikkeling van de RAN.
Buitengewone relatie
De Spaanse regering beweert dat ‘niemand kan twijfelen aan de buitengewone relatie tussen Mohammed VI en Pedro Sánchez’ en herinnert eraan dat hij als enige regeringsleider een diner met hem en zijn familie heeft gehouden, dat voorafging aan de ondertekening van een institutionele verklaring op 7 april, waarbij de basis werd gelegd voor de nieuwe relatie tussen beide landen.
De afwezigheid van de koning bij de RAN, benadrukken zij, ‘doet niets af aan het belang van de top, die zij omschrijven als de ‘belangrijkste’ van alle topontmoetingen vanwege het aantal ministers – 28 – en het aantal te ondertekenen overeenkomsten – 24 -.
Verder versterken van relatie
Naast dit alles geeft het koninklijk huis van Alaoui in zijn eigen communiqué specifiek gewicht aan het volgende bezoek van Sánchez aan Rabat, omdat het onthult dat het ‘een gelegenheid zal zijn om de bilaterale betrekkingen verder te versterken, door middel van concrete acties die gekenmerkt worden door efficiëntie en tastbare projecten op strategische gebieden van gemeenschappelijk belang’.
Mohammed VI en Sánchez hebben elkaar tien maanden geleden al ontmoet in Rabat, tijdens het bezoek dat tot toenadering tussen Madrid en Rabat moest leiden na de crisis over de Sahara. Bij die gelegenheid deelden de twee de ‘iftar’, het ontbijt waarmee het vasten tijdens de maand Ramadan wordt verbroken. Een gebaar vol symboliek dat slechts aan weinig internationale leiders is voorbehouden. Het koninklijk paleis van Marokko heeft altijd de timing van de wederopbouw van de bruggen met Spanje gecontroleerd, maar de monarch is momenteel het land uit. Zijn laatste publieke optreden was op 20 december, toen hij het nationale voetbalteam ontving na het bereiken van de halve finale van het WK.
Een ‘historische’ top
Al met al wordt er in Moncloa veel verwacht van de resultaten van de bijeenkomst op hoog niveau, een gebeurtenis die zij als ‘historisch’ bestempelen. Vanwege het ‘belang’ dat Marokko voor Spanje heeft – er wonen meer dan 1,2 miljoen mensen van Marokkaanse afkomst in ons land en wij zijn de derde handelspartner -, de timing en de gasten: ondanks het feit dat het jaarlijks zou moeten zijn, is het acht jaar geleden dat er een bijeenkomst op hoog niveau tussen regeringen heeft plaatsgevonden. De laatste vond plaats in Madrid in 2015, met Mariano Rajoy, hoewel die werd bijgewoond door de helft van de ministers die de president nu zullen vergezellen, aldus Moncloa.
De regering verwacht een twintigtal overeenkomsten te ondertekenen over zaken als water, vervoer, de ontwikkeling van spoorwegen in het Noord-Afrikaanse land en onderwijs. Ook zal een nieuw financieel protocol worden ondertekend met als voornaamste doel de investeringen van Spaanse bedrijven in Marokko te verhogen, hoewel het huidige bedrag al aanzienlijk is.