Gemiddelde elektriciteitsrekening in Spanje 70 procent duurder geworden

door admin
Gemiddelde elektriciteitsrekening in Spanje 70 procent duurder geworden

FACUA-Consumenten in Actie heeft de evolutie van het semi-gereguleerde tarief (PVPC) geanalyseerd en komt tot de conclusie dat de rekening voor de gemiddelde gebruiker tussen januari en september met 70,3% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Bekijk ook: Ongekende stijging van verkoop verwarmingen door hoge energieprijzen

De vereniging vindt de maatregelen die de regering tot dusver heeft genomen om mensen de helpen de gestegen kosten het hoofd te bieden onvoldoende. Daarom eist de organisatie dat de overgrote meerderheid van de gezinnen in Spanje in aanmerking komt voor een speciale sociale premie.

De gemiddelde gebruiker, met een verbruik van 366 kWh per maand en een vermogen van 4,4 kW, heeft dit jaar al 1.259,14 euro betaald, tegenover de 739,56 die hij in de eerste zes maanden van 2021 betaalde.

In 2022 hebben de elektriciteitsmaatschappijen de drie duurste rekeningen in de geschiedenis verzonden. In maart ging het om 176,73 euro, in augustus om 158,30 euro en in juli om 142,40 euro. In september was de gemiddelde elektriciteitsrekening met 137,93 euro lager dan de voorgaande twee maanden. De stijging op jaarbasis bedroeg de afgelopen maand 34,3%, vergeleken met 102,71 euro in september 2021.

Prijsplafond op gas onvoldoende als maatregel

De toepassing van het gasplafond en de verlaging van de btw op gas van 21% naar 5% hebben een veel grotere stijging afgeremd. Desondanks wijst FACUA erop dat deze maatregelen absoluut onvoldoende zijn. Daarom roept de organisatie de regering en de Europese Commissie op om veel krachtiger op te treden om een einde te maken aan de brutale speculatie in de sector en om gezinnen te beschermen tegen veel te hoge kosten

Claims van FACUA

Het marginale veilingmodel op de elektriciteitsmarkt vormt de oorsprong van speculatie en de onevenredige prijzen die door consumenten worden betaald, waarschuwt FACUA. De Spaanse regering zou een radicale verandering in het systeem moeten voorstellen aan de Europese Commissie. Het is in de optiek van de consumentenorganisatie absurd dat consumenten de goedkoopste energie , die eist dat de regering van Spanje een radicale verandering in het systeem voorstelt aan de Europese Commissie, aangezien afnemen voor de prijs van de duurste.

Evenzo dringt de FACUA erop aan dat de regering de huishoudens beschermt door ze allemaal – behalve de hoogste inkomens – als kwetsbaar te verklaren, zodat ze gebruik kunnen maken van een speciale sociale bonus waarmee ze hoge kortingen kunnen verkrijgen.

De kWh in september

In september 2021 bedroeg de prijs per kWh elektriciteit gemiddeld 20,51 cent in de daluren, 20,54 cent in de vlakke uren en 31,09 in de piekuren (inclusief 15,62% indirecte belastingen). In september was de gemiddelde prijs 33,12 cent in de daluren, 32,56 in de vlakke uren en 38,45 in de piekuren (inclusief de indirecte belastingen van 5,525% die worden geheven op facturen die sinds 1 juli zijn uitgegeven).

Het rekenkundig gemiddelde tussen de drie secties deze maand was 34,71 cent, 36,8% meer dan de 25,38 van een jaar geleden. Het gewogen gemiddelde, rekening houdend met het verbruik van de gemiddelde gebruiker in elke sectie, was 34,51 cent, 40,2% hoger dan de 24,62 in september 2021.

Wat is een gemiddelde gebruiker?

De gemiddelde gebruiker die FACUA gebruikt in zijn analyses heeft een gecontracteerd vermogen van 4,4 kW -hetzelfde in piek- en daluren- en een maandelijks verbruik van 366 kWh. Het is een profiel dat is opgesteld na analyse van enkele tienduizenden rekeningen voor bewoonde woningen.

Wat betreft de percentages van het verbruik in de drie tijdvakken van het nieuwe factureringssysteem, heeft de vereniging als referentie het traditionele gemiddelde gebruikersprofiel zonder tijdsdiscriminatie genomen, gepubliceerd door de Nationale Commissie voor Markten en Concurrentie (CNMC), die 45% van het elektriciteitsverbruik gebruikt in de daluren, 29% in de piekuren en 26% in de vlakke uren.

Wanneer zijn de piekuren, daluren en vlakke uren?

Van maandag tot en met vrijdag zijn de piekuren van 10 tot 14 uur en van 18 tot 22 uur, vlakke uren van 14 tot 18 uur en van 22 tot 12 uur en daluren van 12 tot 8 uur. Op zaterdag, zondag en nationale feestdagen geldt de dalurenregeling 24 uur per dag.

Dit vind je misschien ook leuk