Inspectie Spanje jaagt op duizenden bedrijven die sjoemelen met vaste contracten

door admin
Inspectie Spanje jaagt op duizenden bedrijven die sjoemelen met vaste contracten

Hoewel Spanje, op aandringen van de EU, in 2021 arbeidshervormingen doorvoerde, blijft het land kampen met een groot aantal tijdelijke (uitzend)contracten waardoor er sprake is van veel onzekerheid onder werknemers. De arbeidshervorming van twee jaar geleden heeft de tijdelijke inhuur van personeel afgestraft en voorrang gegeven aan contracten voor onbepaalde tijd.

Dalende trend maar nog altijd fraude in veelvoud op Spaanse arbeidsmarkt

Carmen Collado, algemeen directeur van de arbeidsinspectie, laat weten dat het in absolute cijfers om minder aantallen gaat, aangezien het aantal contracten ook minder wordt, maar dat er nog altijd in veelvoud fraude wordt gepleegd. Volgens gegevens van het EPA (Enquête naar de Arbeidskrachten) wordt er met één op de zestien contracten (6,2%) nog altijd fraude gepleegd.

Haar bedrijf meldt dat inspecteurs alleen in 2022 al 227.000 werknemers hebben getraceerd van wie er gesjoemeld is met contracten. Deze ontdekking leidde ertoe dat de tijdelijke contracten van deze mensen zijn omgezet in een vast contract. In 2021 bedroeg dit aantal nog 370.000. “Er zit dus een dalende lijn in, maar het gaat nog altijd om grote aantallen”, aldus Collado.

Op welke manier wordt er fraude gepleegd met contracten in Spanje?

Inspecteurs komen het meest contracten tegen die eindigen op vrijdag, voor het weekend, of op de laatste dag van de maand. Op deze manier besparen werkgevers aanzienlijk op het uitbetalen van loon of op sociale zekerheidsbijdragen.

Ondanks het feit dat er nog altijd in grote getalen wordt gesjoemeld met contracten, is het aantal werknemers met vaste contracten in één jaar tijd gestegen van 12,45 miljoen tot 13,6 miljoen. Tegelijk is het aantal tijdelijke werknemers in datzelfde jaar gedaald van 4,16 miljoen tot 3,64 miljoen.

Aantal schijnzelfstandigen in Spanje nog altijd hoog

Ook in 2021 werd het principe van schijnzelfstandigen aangepakt. Dit speelde onder meer bij bezorgplatforms die hun koeriers dwongen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Sinds de hervorming werden de werkgevers gedwongen om de koeriers die voor het werken een arbeidscontract te bieden. Ondanks deze zogenaamde Riderwet werden in 2022 nog 39.000 mensen – bij bezorgplatforms maar ook in andere sectoren – getraceerd die als schijnzelfstandigen werkzaam waren.

Dit vind je misschien ook leuk