Spanje eerste Europese land met wettelijke richtlijnen voor maaltijdkoeriers

door admin
Spanje eerste Europese land met wettelijke richtlijnen voor maaltijdkoeriers

In september 2020 deed het Spaanse Hooggerechtshof de uitspraak dat koeriers schijnzelfstandigen zijn. De koeriers zijn geen zelfstandig ondernemers, zoals zij zelf altijd hebben beweerd, maar moeten worden beschouwd als werknemers die bij het bedrijf op de loonlijst moeten staan. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof waren Spaanse bezorgbedrijven in afwachting van juridische kaders en richtlijnen van zowel het Spaanse als het Europese Parlement.

Spanje eerste land in Europa met wetgeving voor koeriers

Afgelopen dinsdag werden deze richtlijnen door de Spaanse overheid goedgekeurd. Minister Yolanda Díaz van Werkgelegenheid is enorm trots omdat Spanje het eerste Europese land is dat de arbeidsverhoudingen tussen bezorgbedrijf en koerier reguleert. Ook vakbonden en werknemersorganisaties zijn akkoord met deze richtlijnen die duidelijkheid zullen bieden voor tienduizenden koeriers die in Spanje werken voor deze bedrijven.

Nieuwe wetgeving 

De goedgekeurde richtlijnen worden per direct ingevoerd en bedrijven die gebruikmaken van deze koeriers hebben nu 90 dagen om de arbeidsovereenkomst tussen het bedrijf en de betreffende koeriers in orde te maken. Deze nieuwe wetgeving zal gaan gelden voor 18.000 tot 30.000 koeriers die momenteel werkzaam zijn in Spanje.

Gemengde reacties 

De reacties vanuit diverse bezorgplatforms zijn gemengd. Zo menen Deliveroo, Glovo, Stuart en Uber Eats dat deze wet de ontwikkeling van de sector beperkt. Just Eat aan de andere kant juicht de komst van deze wettelijke richtlijnen toe omdat het de rechten van de koeriers beschermt en ze ervoor zorgen dat alle bedrijven in deze sector zich onder dezelfde richtlijnen kunnen ontwikkelen.

Europa wil Spanje achterna

Wereldwijd wordt de discussie over de onduidelijke arbeidsrelatie tussen dit soort bedrijven en koeriers gevoerd. Momenteel lopen er talloze rechtszaken tegen bezorgdiensten zoals Deliveroo en Uber Eats vanwege de onduidelijke arbeidsverhoudingen. De Europese Commissie heeft dan ook een publieke raadplegingstermijn ingesteld om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om richtlijnen voor de gehele Europese Unie in te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk