‘Mobbing’ is groeiend fenomeen in Spaanse huursector

door admin
'Mobbing' is groeiend fenomeen in Spaanse huursector

Dat meldt omroep Cadena SER die in het programma ‘Código de Barras’ een aantal voorbeelden uit de praktijk heeft laten horen. Bedreigingen, plotselinge huurverhogingen en betaalde borgsommen die huurders nooit terug zien: het fenomeen mobbing neemt toe in deze sector. Verhuurders of tussenliggende partijen maken misbruik van de economisch kwetsbare omstandigheden van huurders, van de inflatie en van het tekort aan huisvesting. 

“Gezien de situatie in Spanje met het tekort aan passende huurwoningen, eisen verhuurders veel meer van hun huurders dan wat ze zouden kunnen eisen via de wet”, zegt advocaat Estanislao Moreno, tegen Cadena SER.

Een huurverhoging van de ene op de andere dag van een paar honderd euro of eisen dat een huurder grote reparaties betaald, hoeven huurders niet zomaar te accepteren. Moreno verzekerd Cadena SER ervan dat: “we hebben wettelijk veel garanties om tegen dit soort zaken in te gaan.” Enkele voorbeelden van ‘mobbing’ die Cadena SER noemt:

Huurverhoging van 400 euro

In een pand met 42 huurwoningen in Madrid werden de huurders per burofax geïnformeerd dat het bedrijf dat het pand in handen heeft, hun huur ging verhogen met 400 euro per maand, plus de kosten van de gasketel. Veel van de huurders kunnen dat niet betalen en zien zich gedwongen te vertrekken. Het bericht heeft geleid tot veel angst en stress onder de huurders die geen idee hebben, waar ze zo snel wel terecht kunnen.

Borg kwijt

Laura heeft de borg die ze betaalde voor de woning die ze twee jaar huurde niet teruggekregen van haar huisbazin. Ondanks dat ze deze in perfecte staat heeft achtergelaten. Dat kost haar 1.100 euro, vertelde ze zondag in het radioprogramma. 

Illegale huurverhoging

Esteban, uit Madrid, heeft de confrontatie met zijn huisbaas moeten aangaan, omdat die de huur met 6,8 procent wilde verhogen, terwijl de verhoging maximaal 2 procent mag zijn. En de huisbaas had hem niet geïnformeerd vóór de vernieuwing van het contract. Esteban had mazzel, de huisbaas zette zijn plan niet door, maar wil wel “volgend jaar praten”. 

Dreigementen

Andere huiseigenaren dreigen huurders, zoals het geval was bij Ismael. Zijn huisbaas wilde de huur verhogen met 8,9 procent. Toen Ismael reageerde dat die verhoging maximaal 2 procent mag zijn, dreigde de huisbaas zijn woning in dat geval liever aan een familielid te verhuren. Dat is een geldige reden om een huurder uit te kunnen zetten. 

Beklijk ook: Huurprijzen in Spanje blijven doorstijgen in 2023

De advocaat legt uit dat met de laatste aanpassing van de Huurwet wel is bepaald dat wanneer een huiseigenaar de mogelijkheid wil hebben zijn woning eaan een familielid te verhuren dat al expliciet in het huurcontract vermeld moet worden. Dat contract moet door verhuurder en huurder zijn ondertekend. Zonder die bepaling in het contract mag het niet. “Het is een veel voorkomende praktijk die we niet hoeven te accepteren”, conludeert Moreno.

Dreigen met verwarming uit te zetten

De huurbaas van Juan uit Madrid wil de huur verhogen, maar Juan kan dat niet betalen. Nu dreigt de eigenaar de verwarming slechts één uur per dag aan te zetten. “De wet vereist dat de eigenaar de woning in bewoonbare omstandigheden verhuurt. De temperatuur van het huis is in dat opzicht een basisgoed. De huurbaas kan een huurder niet tot iets dwingen door zijn verblijf in het huis te schaden”, aldus de advocaat. 

Voorbeelden van mobbing

Wat zijn handelingen die als onroerend goed mobbing worden beschouwd?

  • Nutsvoorzieningen beperken of afsluiten, zoals water, elektriciteit, gas etc. 
  • Het negeren van verzoeken van de huurder met betrekking tot het onderhoud van de woning (vochtbehandeling, reparaties, schilderwerk) 
  • Om geldbedragen vragen die niet staan vermeld in de huurovereenkomst. 
  • Bedrog of verbale intimidatie
  • Psychologische druk.
  • Het niet willen incasseren van de huur om een ​​wanbetalingssituatie te creëren.
  • Huurverhoging zonder voorafgaande kennisgeving en zonder wijziging van het contract.
  • Het verbieden van werken die de toegankelijkheid van de woning verbeteren. 

Wat kun je als huurder doen?

Als je als huurder met een mobbing-praktijk te maken krijgt, is de beste optie om – mits je een officieel huurcontract hebt – een ​​formeel schriftelijk verzoek (bv. burofax) aan de verhuurder te richten om het pestgedrag te staken en de optimale bewoonbaarheidsvoorwaarden te garanderen die bestonden op het moment dat de huurovereenkomst werd ondertekend. In het geval de verhuurder het verzoek negeert, zou je juridische stappen kunnen nemen.

Advocaat

Helpt een formeel verzoek om tot een oplossing te komen niet, of wordt dit genegeerd, dan zou je een advocaat in de arm kunnen nemen om bewijs te leveren van de intimidatie en de onbewoonbaarheid van het huis als gevolg van de praktijken. Stop beter niet met het betalen van de huur, maar als je een vastgoedadvocaat in de arm hebt genomen, kun je de huur storten bij de rechtbank of de notaris. Dit zal later als bewijsmiddel dienen.

Verzamel bewijsmateriaal

Bovendien is het aan te bevelen om zoveel mogelijk getuigenissen en bewijsmateriaal van deskundigen, contracten, kwitanties, visueel bewijs, belastingbetalingen etc. te verzamelen. Ook kun je de illegale praktijken melden bij de bevoegde gemeenteraad en de bijbehorende tuchtprocedure starten. 

Bekijk ook: Waar liggen de miljoenen leegstaande appartementen in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk