Niet eerder zoveel multimiljonairs in Spanje

door admin
Niet eerder zoveel multimiljonairs in Spanje

Vlak voordat de coronapandemie in 2019 zijn intrede deed in de wereld telde Spanje 701 belastingbetalers met een vermogen van boven de 30 miljoen euro. Dat betekent een aanzienlijke stijging in vergelijking met de 608 mensen die de fiscus in 2018 telde.

Volgens de cijfers die zijn aangeleverd door de Spaanse Belastingdienst is het aantal multimiljonairs in 2019 in vergelijking met 2011 verdrievoudigd. De Spaanse krant El País schreef in juni van dit jaar dat er steeds meer extreem rijke mensen in Spanje zijn. Momenteel telt Spanje meer dan 1 miljoen miljonairs.

Veel belastingbetalers wonen buiten Madrid

In 2019 betaalde twee derde van het aantal multimiljonairs geen vermogensbelasting. Slechts 240 van de 701 mensen met een vermogen van boven de 30 miljoen euro betaalden dit wel. De meeste belastingbetalers bleken buiten Madrid te wonen. Deze Spaanse regio is namelijk vrijgesteld van het betalen van vermogensbelasting.

Het heffen van deze vermogensbelasting gebeurt door de autonome regio’s zelf. Zij zijn dan ook bevoegd om kortingen of aftrekposten toe te passen. De raad van deskundigen, die door het Ministerie van Financiën is aangesteld, onderzoekt momenteel de mogelijkheid om regels en belastingheffingen te harmoniseren om grote verschillen tussen de autonome regio’s weg te nemen. Begin 2022 zal de raad haar conclusies voorleggen aan het Ministerie.

Madrid belastingparadijs van Spanje

Zoals gezegd is de regio Madrid de enige regio in Spanje waar het betalen van vermogensbelasting niet hoeft. Ook behoren de tarieven voor de inkomstenbelasting in Madrid tot de laagste van Spanje. Madrid wordt dan ook regelmatig het belastingparadijs van Spanje genoemd. Door het toepassen van diverse kortingen worden er in Madrid honderden miljoenen euro’s niet geïnd terwijl dat wel in andere regio’s gebeurt.

De persoon met het meeste vermogen woont – verrassend genoeg – in Madrid. De multimiljonairs bezaten in deze regio een gemiddeld vermogen van 10,1 miljoen in 2019. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 9,4 miljoen in 2018. Geen enkele andere regio in Spanje komt in de buurt van dit vermogen. Op de tweede plek staan bijvoorbeeld de multimiljonairs in Galicië met een gemiddeld vermogen van 5,9 miljoen.

Waar bestaat het vermogen van de multimiljonairs in Spanje uit?

Bijna 75 procent van het vermogen zit in roerende goederen, waarvan het overgrote deel in aandelen en beleggingen. Bijna 20 procent van het vermogen zit in bakstenen. Slechts enkele percentages van het vermogen werd gestopt in verzekeringen of staat op de bankrekening.

De toename van het aantal rijke mensen in Spanje zorgde, ondanks de andere belastingregels in Madrid, ook voor een groei van de geïnde belasting. Ten opzichte van 2018 is de totaal geïnde vermogensbelasting in 2019 met 8,5 procent toegenomen tot in totaal meer dan 1,2 miljard euro. Catalonië droeg met bijna de helft van dit bedrag (554 miljoen euro) het meest bij aan de Spaanse schatkist.

Dit vind je misschien ook leuk