Race tegen de klok voor Spaanse banken in kleine plaatsen

door admin
Race tegen de klok voor Spaanse banken in kleine plaatsen

Dit plan heeft als doel om ervoor te zorgen dat alle inwoners, ongeacht hun woonplaats, toegang hebben tot basisbankdiensten. Banken worden verplicht om fysieke toegangspunten, zoals bankkantoren of geldautomaten, te bieden in gemeenten met meer dan 500 inwoners die momenteel geen financiële dienstverlening hebben.

Nog 164 gemeenten te bedienen

Op het moment van de overeenkomst tussen de bankverenigingen AEB, CECA en Unacc, met steun van het ministerie van Economie, in oktober 2022 waren er 243 gemeenten van deze omvang die geen fysieke toegang hadden tot het financiële systeem. Er werd een periode van 12 maanden vastgesteld voor de implementatie. In de laatste 3 maanden van 2022 had de banksector al 79 van deze gemeenten bereikt. Dat betekent dat er nog 164 gemeenten moeten worden bediend voordat oktober 2023 afloopt.

Drie redenen

Volgens bronnen die bekend zijn met het proces en met Business Insider hebben gesproken, zouden de bankverenigingen binnenkort gegevens moeten verstrekken over het eerste kwartaal van 2023. Maar het is al bekend dat “het tempo van de eerste 3 maanden” van de overeenkomst niet is volgehouden.

Ten eerste omdat ze al de gemeenten hebben bereikt waarvan duidelijk was dat ze deze dienst nodig hadden en georganiseerd waren voor implementatie. Ten tweede omdat ze nu gemeenten bereiken die niet klaar waren voor een dergelijke uitrol. En ten derde omdat de gemeenteraadsverkiezingen de noodzakelijke publiek-private overeenkomsten hebben vertraagd.

Deadlines zullen worden gehaald

In de toekomst ligt de uitdaging bij de algemene verkiezingen en de zomervakantie De bronnen verzekeren echter dat de aanbestedingen doorgaan en alles erop wijst dat de deadlines van de overeenkomst zullen worden gehaald.

Garanderen van dienstverlening

Enkele van de oplossingen die in de overeenkomst worden genoemd, zijn het garanderen van dienstverlening via een bankkantoor, een eigen geldautomaat, geldautomaten van derden en zelfs witlabel-geldautomaten – die binnenkort beschikbaar zullen zijn -, een mobiel bankkantoor of een financiële agent in gemeenten met meer dan 500 inwoners.

Er werden ook oplossingen overwogen zoals cashback of cash-in-shop voor het opnemen van contant geld via geavanceerde point-of-sale (POS) terminals. En de dienstverlening van plattelandspostbodes via de service Correos Cash.

De banken die de overeenkomst hebben gesloten met Correos zijn Banco Mediolanum, Triodos Bank, Evo Banco, BancoFar, Santander, Ibercaja, Banco Sabadell en BBVA, zoals eerder door Business Insider España werd gemeld.

Uitdagende taak

De implementatie van het plan voor financiële inclusie is echter een uitdagende taak voor de banken. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de nodige infrastructuur opzetten en voldoende personeel toewijzen om deze diensten te leveren. Ook moeten ze rekening houden met de specifieke behoeften en kenmerken van elke gemeenschap.

Verdwijnen van financiële dienstverlening

In veel kleine Spaanse gemeenten is er de afgelopen jaren een zorgwekkende trend geweest van het verdwijnen van financiële dienstverlening. Banken hebben hun fysieke filialen gesloten en geldautomaten zijn verdwenen. Daardoor is de toegang tot financiële diensten voor de inwoners ernstig beperkt. Dit heeft geleid tot een gebrek aan bankfaciliteiten, met name in plattelandsgebieden.

Bezuinigingen op fysieke filialen

Er zijn verschillende redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste hebben veel banken besloten om hun kosten te verlagen en hun winstmarges te verhogen door te bezuinigen op fysieke filialen. Dit heeft ertoe geleid dat banken zich terugtrekken uit kleinere gemeenschappen waar ze mogelijk minder winstgevend zijn.

Opkomst van digitaal bankieren

Bovendien heeft de opkomst van digitaal bankieren en online transacties ervoor gezorgd dat steeds meer mensen hun bankzaken op afstand regelen, waardoor de behoefte aan fysieke banklocaties is afgenomen.

Vooral oudere mensen worden getroffen

Het verdwijnen van financiële dienstverlening uit kleine gemeenten heeft echter ernstige gevolgen gehad voor de inwoners. Vooral oudere mensen en mensen met beperkte digitale vaardigheden worden getroffen. Ze hebben moeite om toegang te krijgen tot basisbankdiensten, zoals het opnemen of storten van contant geld, het betalen van rekeningen en het aanvragen van leningen. Bovendien kan het gebrek aan bankfaciliteiten ook gevolgen hebben voor lokale bedrijven en de economische activiteit in deze gemeenschappen belemmeren.

Lees ook: Senaat onderzoekt sluiting banken in Spanje zonder raadplegen gedupeerden

Dit vind je misschien ook leuk