Naast het gebrek aan neerslag zijn de temperaturen in Spanje ook veel hoger dan normaal. De regenval van de afgelopen weken zou op sommige plekken wellicht de indruk kunnen wekken dat de droogte weer gedeeltelijk is opgelost maar dat is verre van het geval volgens meteorologen.
‘Paar weken aanhoudende regen zou watertekort Spanje deels verlichten’
Volgens Julio Barea, waterexpert bij Greenpeace, zou er enkele maanden middelzware regen moeten vallen in Spanje om de waterreserves van het land weer op peil te krijgen. In september en oktober was het zelfs in Galicië, waar het normaal gesproken regelmatig regent, redelijk droog. De recente regenval heeft wel een deel van de reserves weer aan kunnen vullen. Aanhoudende regen, bijvoorbeeld 10 opeenvolgende dagen, zou het watertekort in Spanje al deels kunnen verlichten.
Op het moment blijft de waterreserve in Spanje maar liefst 18 procent achter op wat Spanje de afgelopen jaren aan reserve had. In de afgelopen tien jaar heeft Spanje gemiddeld 50,64 procent aan waterreserve. Een aanzienlijk contrast met de huidige 32,9 procent wat betekent dat de waterreservoirs momenteel 18.444 kubieke hectometer (hm³) water opslaan. Dit is lager dan de cijfers van vorig jaar, toen de totale capaciteit 39,06% en 21.929 hm³ bedroeg.
Volgens cijfers van het meest recente rapport van het Ministerie van Ecologische transitie zijn de waterreserves, door de recente regenval, slechts met 0,35 procent aangevuld in vergelijking met een week geleden. Dit toont aan hoe lang het zou moeten regenen om het probleem deels op te lossen.
Droogte-alarm in helft Catalonië en in Andalusië
De situatie in Catalonië en Andalusië is momenteel behoorlijk nijpend. De stuwmeren van de Guadalquivir beschikken momenteel over 19 procent van de gebruikelijk watercapaciteit. Ook de binnenmeren in Catalonië staan er slecht voor met slechts 34 procent van de gebruikelijke voorraad.
In Barcelona is al besloten om ruim 40 procent van de sierfonteinen in de steden af te sluiten. Ook wordt inwoners gevraagd om hun auto’s niet langer met een slang te wassen maar met een emmer. Ondanks deze kleine initiatieven hebben organisaties zoals Greenpeace hun peilen gericht op één sector in het bijzonder; de industriële landbouw die meer dan 80 procent van de watervoorraden verbruikt.
Illegale waterputten vormen groot probleem in Spanje
Daarnaast kampt Spanje met een ander ernstig probleem; 1,5 miljoen illegale waterputten onttrekken evenveel water aan de reserves als de hoeveelheid water die gemiddeld door 118 miljoen mensen wordt verbruikt. Iets waar het WWF eerder al over aan de bel trok toen werd geconcludeerd dat Spanje het land is met de grootste overexploitatie van water in Europa.