Rechter veroordeelt Isabel Pantoja tot twee jaar cel

door admin
Rechter veroordeelt Isabel Pantoja tot twee jaar cel

Pantoja is een van de veroordeelden in de grote corruptie-zaak ‘Malaya’. Aan het begin van deze eeuw werd in de gemeente Marbella op grote schaal geld witgewassen, vond er zwendel met vastgoed plaats en namen gemeentebestuurders steekpenningen aan om grond een andere bestemming te geven.

Burgemeester en zijn adviseur

Het brein achter de zaak, Juan Antonio Roca, is al een gevangenisstraf van 7,5 jaar aan het uitdienen. Hij was adviseur van onder meer de burgemeester Julián Muñoz en diens opvolger, Marisol Yagüe. Isabel Pantoja was destijds de vriendin van Muñoz en raakte betrokken bij zijn frauduleuze praktijken. Met geld dat hij op illegale wijze verkreeg, kocht Pantoja onder meer een appartement in het luxueuze – en inmiddels failliete – Guadalpín hotel in Marbella en een grote villa.

Onschuldig

Pantoja heeft altijd beweerd onschuldig te zijn en geen weet te hebben gehad van de illegale herkomst van het geld dat ze van haar geliefde ontving. Haar enige fout, zo zei ze eens tijdens een interview, is geweest dat ze verliefd werd op de verkeerde persoon. De relatie tussen Muñoz en Pantoja is inmiddels bekoeld. Ze reageerde rustig op het oordeel van de rechter maar gaf wel aan ‘het waarom’ van de uitspraak niet te begrijpen.

Maite Zaldívar

De ex-vrouw van Muñoz, Maite Zaldívar, meldde zich vorige week bij de gevangenis in Alhaurín de la Torre. Ze heeft zich daar vrijwillig gemeld om haar straf van twee jaar uit te dienen. Naar eigen zeggen was ze blij dat ze de jaren van stress en druk achter zich kon laten en verheugde ze zich erop om enkele workshops, waaronder Engels, te gaan volgen tijdens haar gevangenschap.

‘Net goed’

Pantoja’s veroordeling was meteen een hot item in Spanje. Talloze verontwaardigde reacties overspoelden de sociale netwerken. De overheersende teneur van de berichten is ‘net goed’. Daarbij wil men ook wel weten wat er gaat gebeuren met alle andere bekende politici en bankiers die in afwachting zijn van rechtszaken rond corruptie en witwasserij. 

Caja Madrid en Bankia

Alleen al de afgelopen maand kwamen er twee grote zaken aan het licht. Directieleden en bestuur van de banken Bankia en Caja Madrid blijken jarenlang creditcards van de zaak gebruikt te hebben voor allerlei persoonlijke onkosten zoals luxe vakanties, juwelen, etentjes, kleding en zelfs ijsjes. In totaal werd op deze wijze ruim 15 miljoen euro aan het zicht van de fiscus onttrokken. De twee hoofdverdachten zijn Miguel Blesa, voormalig directeur van Caja Madrid en Rodrigo Rato, de voormalige directeur van Bankia. Rato was voorheen ook nog minister van Economie en directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Operatie Púnica

Een week geleden werden er in een macro-operatie van de nationale politie en de anti-corruptiediensten 35 personen opgepakt in weer een andere corruptiezaak die de naam ‘Púnica´kreeg. Het ging met name om regionale en lokale bestuurders in de autonome regio Madrid. Massaal werden steekpenningen aangenomen om bestemmingen van grond te wijzigen of de betreffende bedrijven lucratieve openbare aanbestedingen toe te kennen. Hoofdverdachte in deze zaak is Francisco Granados. Hij was de nummer twee op de lijst van de Partido Popular (PP) in de regio Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk