Ruim 104 miljard euro aan Europese steun voor Spanje op de helling

door admin
Ruim 104 miljard euro aan Europese steun voor Spanje op de helling

Deze onrust ontstaat in een cruciaal moment, omdat Spanje in de tweede helft van 2023 het roterende voorzitterschap van de EU-Raad zal bekleden. Tijdens dit voorzitterschap zullen er belangrijke wetsvoorstellen worden behandeld. Daarnaast moeten er nog twee cruciale items worden aangepakt die de ontvangst van 104,3 miljard euro aan Europese financiering voor Spanje in twijfel trekken​​.

Presentatie van addendum

Een van deze items is de presentatie van de addendum op het Herstelplan aan Brussel, dat voor eind augustus ingediend moet worden. Daarnaast moet Spanje voor het einde van het jaar ook de aanvraag voor de vierde betaling van de Next Generation fondsen indienen.

Lees ook: Links verkiezingsdebacle leidt tot vervroegde landelijke verkiezingen in Spanje

De onderhandelingen over de nieuwe reeks maatregelen, mijlpalen en hervormingen die de extra financiering moeten rechtvaardigen, zijn nog gaande tussen Spanje en de teams in Brussel. Deze revisie zou Spanje toegang moeten geven tot 84 miljard euro aan gunstige leningen, met rentetarieven onder de marktprijzen.

Tijdens haar recente bezoek aan Brussel heeft de minister Calviño van Economische Zaken aangekondigd dat Spanje volgende week de addendum op het Herstelplan naar Brussel zal sturen. Ze herhaalde ook het plan om de aanvraag voor de vierde betaling van de Next Generation fondsen in de komende weken in te dienen.

EC spoort Spanje aan tot haast

De Europese Commissie heeft Spanje in het kader van het Europese Semester aangespoord om het Herstelplan te handhaven en de herziening van het plan snel af te ronden. De Commissie heeft de Spaanse regering ook opgeroepen om te zorgen voor voldoende administratieve capaciteit om ervoor te zorgen dat het plan op tijd wordt geïmplementeerd.

Spanje als voorzitter van de EU

De vervroegde verkiezingen in Spanje kunnen echter een directe impact hebben op de Europese ontwikkelingen. Als voorzitter van de EU moet Spanje als scheidsrechter optreden en consensus zoeken onder de lidstaten om belangrijke dossiers vooruit te helpen. Dit kan echter worden beïnvloed door de politieke oriëntatie. De Europese Commissie zal nauw samenwerken met het Spaanse voorzitterschap van de EU om ervoor te zorgen dat het EU-wetgevingsproces normaal doorgaat, ongeacht de politieke situatie in Spanje voor en na de verkiezingen​​.

Dit vind je misschien ook leuk