Sloopkogel dreigt voor ruim 300.000 illegale woningen in regio Valencia

door admin
Sloopkogel dreigt voor ruim 300.000 illegale woningen in regio Valencia

Het is de missie van het nieuwe Agentschap voor Territoriale Bescherming dat in Elche is gevestigd en voorlopig slechts 30 ambtenaren telt: Alle huizen, villa’s en illegale eigendommen slopen die sinds 2014 zijn gebouwd.

Wanneer?

De grote vraag van bezorgde burgers is nu: Wanneer? Volgens de regioverantwoordelijke García Nebot, is er geen vaste deadline, omdat het afhangt van type huis en locatie. Dat zei hij vorige week tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het College van Architecten in de regio. Het kan ook gebeuren wanneer de eigenaren er niet langer wonen of zijn gestorven. 

Stilzwijgende toestemming van gemeenten

Het agentschap wil met deze aanpak een algemeen probleem verhelpen dat hele steden treft, zoals Elche, Llíria, Buñol of Burriana. Er moet niet alleen een einde komen aan deze illegale constructies, maar ook aan de gangbare praktijk dat de meeste van de illegale woningen op onbebouwde grond worden gebouwd met stilzwijgende toestemming van de lokale overheden, aangezien ze anders niet over basisvoorzieningen kunnen beschikken. Woningen van vóór 2014 kunnen in overleg met de administraties gereguleerd worden. 

In de jaren 80 was het gewoon om een klein huisje naast de groentetuin of boomgaard te bouwen om op zondag paella te maken. Deze huisjes werden beetje bij beetje en met name vanaf de jaren 90, uitgebreid zonder daarbij rekening te houden met de impact ervan op de omgeving. 

Gemeenten moeten meewerken

Om vast te stellen om welke woningen en bouwwerken het precies gaat, heeft het nieuwe agentschap medewerking nodig van de gemeenten. 186 stadsbesturen in de gemeenschap hebben hun hulp aangeboden. “Zij zullen onze ogen zijn, samen met de lokale politie en de Guardia Civil, om illegale huizen op te sporen, we hebben hun medewerking nodig om het probleem het hoofd te kunnen bieden”, zei García Nebot.

Preventieve werking

Men hoopt ook op een preventieve werking van dit plan, zodat er een einde komt aan dit soort praktijken. Aangezien het doel is om de milieu-impact van de illegale bouwwerken te verminderen, zullen die waarbij de eigenaars de moeite nemen om de milieuimpact te verminderen door bijvoorbeeld zuiveringsinstallaties en riolen aan te leggen, van sloop worden gered.

Slechts één op de drie gemeenten verstrekt gegevens

De krant Las Provincias meldt op vrijdag 12 november dat slechts één op de drie (186 van de 542) Valenciaanse gemeenten gegevens aan het nieuwe agentschap verstrekt over illegale huisvestingen. Dat aantal weerspiegelt de hoge mate van scepsis van het lokale bestuur ten aanzien van de mogelijkheden van de instelling die valt onder het ministerie van Territoriaal Beleid, Openbare Werken en Mobiliteit, om over te gaan tot de sloop.

Struikelblok

De geringe belangstelling van de Valenciaanse gemeenten vormt nu al een struikelblok voor de missie om de onregelmatige constructies van de kaart te elimineren. Bovendien volgen dan nog mogelijke juridische of administratieve belemmeringen voor er tot de definitieve sloop kan worden overgegaan.

Telling of schatting van het aantal?

Iets wat ook niet helder is, is hoe de ’telling’ van onregelmatige sloopwoningen tot stand is gekomen. Het cijfer is, zoals het bureau zelf erkent, “een schatting die nu in meer detail zal worden bestudeerd”.

Op dit moment heeft het agentschap alleen bevestigd dat de dichtheid van gebouwen die door de maatregel worden getroffen bijzonder hoog is in regio’s zoals Vinalopó en Vega Baja, gemeenten zoals Catral en het gebied Chiva-La Hoya de Buñol.

Dit vind je misschien ook leuk