Spaans socialezekerheidsstelsel nog maar tien jaar levensvatbaar

door admin
Spaans socialezekerheidsstelsel nog maar tien jaar levensvatbaar

De regering heeft eind vorige week via de staatssecretaris van Sociale Zekerheid, Octavio Granado, erkend dat het huidige socialezekerheidsstelsel op lange termijn niet levensvatbaar is. “Het systeem functioneert nog de komende 10 jaar, maar dan moeten we er nog eens goed naar kijken”, aldus Granado.

Babyboomgeneratie

Granado wijst er op dat de sociale zekerheid grondig moet worden hervormd vanwege de babyboomgeneratie, Spanjaarden die zijn geboren tussen 1960 en 1975. Het pensioenstelsel zal namelijk tussen 2027 en 2042 flink onder druk komen te staan als deze babyboomers met pensioen gaan. Zowel het aantal gepensioneerden als de hoogte van de uitkeringen zal toenemen, waardoor het volgens Granado onmogelijk is om op dezelfde manier te blijven functioneren als tot nu toe het geval is geweest.

De staatssecretaris, die heeft deelgenomen aan de presentatie van het boek Las pensiones en España, Pensioenen in Spanje, heeft niet gespecificeerd wat alle veranderingen zouden moeten zijn, maar wel enkele richtlijnen, zoals de verlenging van de pensioenleeftijd. “Rekening houdend met de levensverwachting is het normaal dat werknemers later met pensioen gaan”, aldus de staatssecretaris.

Consumentenprijsindex

Wat de herwaardering van de uitkeringen betreft, heeft Granado verzekerd dat de pensioenen zowel dit jaar als volgend jaar met hetzelfde niveau zullen stijgen als de inflatie. Als de stijging van de inflatie hoger is dan de overeengekomen stijging van 1,6% voor deze twee jaar, zal de overheid het verschil compenseren.

Echter, aansluitend op de hervormingsgezinde lijn die hij tijdens zijn ambtsperiode heeft laten zien, verklaarde Granado dat “een permanente indicator nodig is vanaf 2020”. Deze indicator moet meer factoren omvatten dan de Consumentenprijsindex. Ook heeft de staatssecretaris verklaard dat indexering van pensioenen op lange termijn tot zorgwekelijke situaties kan leiden.

Dit vind je misschien ook leuk