Spaanse corona-proef met 500 mensen voorbeeld voor andere evenementen?

door admin
Spaanse corona-proef met 500 mensen voorbeeld voor andere evenementen?

Meer dan 1000 vrijwilligers hadden zich gemeld bij de concertzaal Apolo in Barcelona. Zij ondergingen allemaal een sneltest en een PCR-test. De helft van de groep werd weer naar huis gestuurd, 500 bezoekers mochten na de testen– met mondkapje en gedesinfecteerde handen, maar zonder afstand te hoeven houden – naar binnen om vijf uur lang te genieten van de muziek. 

Effectief filter

Het doel is om het aantal besmettingen van de groep concertgangers de komende twee weken te vergelijken met de groep mensen die naar huis gestuurd werden. Zo wordt bepaald of antigeentesten kunnen worden ingezet als effectief filter bij bijeenkomsten met veel mensen, zoals theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en in het nachtleven.

Geen voorbarige conclusie

Boris Revollo, arts bij het Barcelonese ziekenhuis Hospital Germans Trias i Pujol, was een van de leiders van dit onderzoek. Hij noemde het zondag nog ‘voorbarig’ om conclusies te trekken en deze strategie ook voor te stellen voor andere grootschalige evenementen. In een interview verzocht hij te wachten tot de eerste fase is afgerond en de uitslagen van de tweede PCR-testen, die over een week worden gedaan, bekend zijn.

Baanbrekend

Revollo betreurt het dat de Catalaanse deelregering de studie niet heeft laten uitvoeren met 1000 mensen – zoals oorspronkelijk gepland – maar hij gelooft dat het ook met een groep van 500 mensen mogelijk is om ‘belangrijke conclusies’ te trekken. Hij gaat ervan uit dat de test niet nog eens met een grotere groep moet worden uitgevoerd. ‘Dat zijn we vooralsnog niet van plan. Het gaat om veel mensen, veel geld en er is veel tijd in geïnvesteerd.’

Verder noemde hij het onderzoek ‘baanbrekend voor de wereld’. Het kan bijdragen aan een antwoord op de vraag of ‘sneltesten ingezet kunnen worden om die mensen eruit te pikken die het virus mogelijk verspreiden’.

Dit vind je misschien ook leuk