Spaanse kabinetsformatie verloopt moeizaam

door admin
Spaanse kabinetsformatie verloopt moeizaam

In Catalonië wordt er geen overeenstemming bereikt in de coalitie die een meerderheid kreeg na de laatste verkiezingen in september vorig jaar. De deadline om een nieuwe regering te vormen is middernacht aanstaande zaterdag. Nieuwe verkiezingen uitroepen kan een doodsteek betekenen voor het streven naar onafhankelijkheid in de regio. Iets dat ook de nationale politiek erg beïnvloedt.

Coalitie

Hier bestaat namelijk ook verdeeldheid over de Catalaanse kwestie. Deze verdeeldheid bemoeilijkt het vormen van een coalitie die nodig is om een meerderheid in het Spaanse parlement te verkrijgen. De Volkspartij (PP) van Mariano Rajoy won de verkiezingen, maar kreeg geen meerderheid. De PP moet derhalve op zoek naar medestanders om die meerderheid te verkrijgen.

Einde aan tweepartijenstelsel

De PSOE, die de afgelopen jaren de grootste oppositiepartij was, is nu de tweede grootste partij. Sinds de democratie in de jaren zeventig in Spanje weer zijn intrede deed na de dood van dictator Franco wisselden de socialisten altijd met de PP in het landsbestuur. Twee nieuwe partijen, het liberale Ciudadanos en het linkse Podemos, maakten de laatste verkiezingen echter een verrassende entree in de nationale politiek en daarmee een einde aan het zogenoemde tweepartijenstelsel.

Coalitie of nieuwe landelijke verkiezingen

Of er moet een coalitie gevormd worden tussen meerdere partijen, of ook op nationaal niveau zullen nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeroepen. Nu het gevaar van een sterke nationalistische Catalaanse regering afneemt, neemt ook de druk op de PP en de PSOE af om een sterke coalitie te vormen puur gericht tegen Catalaanse afscheiding. Catalonië is met een bevolking van 7,5 miljoen de regio die per saldo het meeste bijdraagt aan de Spaanse economie. Als de regio los zou breken, zou dit een flinke klap voor de Spaanse schatkist betekenen. Hoeveel de PP en PSOE ook ideologisch van elkaar verschillen, beide partijen zijn sterk tegenstander van een Catalaanse afscheiding en eveneens van een officieel referendum waarin Catalanen zich over de kwestie mogen uitspreken.

Rajoy wil PSOE erbij

Dinsdag zei Rajoy op radio COPE te pleiten voor een driewegcoalitie met de PSOE erbij om de economische stabiliteit in het land te garanderen. Deze coalitie – de derde partij werd niet met naam en toenaam genoemd – zou samen meer dan 200 zetels hebben. De voornaamste reden waarom Rajoy nu samenwerking zoekt met zijn historische rivaal is om de Spaanse integriteit te behouden ten opzichte van de dreiging tot een breuk met Catalonië. Zowel de Volkspartij als de socialisten zijn een sterke voorstander van nationale soevereiniteit en willen ook geen referendum. Volgens PSOE-woordvoerder Antonio Hernando is een coalitie met de historische rivaal PP onmogelijk. ‘Stop met dromen’, zo richtte hij zich tot Rajoy.

Nieuwe partijen

De derde partij kan bijna niet anders zijn dan Ciudadanos. Deze D´66-achtige partij kreeg 40 zetels en is eveneens een tegenstander van Catalaanse onafhankelijkheid. Podemos kreeg bij de verkiezingen 69 zetels, maar heeft altijd duidelijk laten weten een voorstander te zijn van een referendum over afscheiding in Catalonië. Volgens Rajoy komen de twee andere partijen en zijn PP overeen wat betreft de meest fundamentele kwesties zoals nationale soevereiniteit, defensie, gelijkheid en het creëeren van werk. 

Dit vind je misschien ook leuk