Spanje start pilot voor vierdaagse werkweek

door admin
Spanje start pilot voor vierdaagse werkweek

Verschillende bedrijven hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in deze proef. Eerder dit jaar kondigde de partij Más País aan in Spanje een proef te willen doen met een werkweek van vier dagen. Spanje is een van de landen waar werknemers de meeste uren maken en daarme ver boven het Europese gemiddelde uitkomen. Toch behoort het land volgens Iñigo Errejón van Más País niet tot dat met de meest productieve werknemers. Dit betekent dat meer uren maken niet perse betekent dat er beter of meer werk wordt afgeleverd. 

Spaanse regering bespreekt (on)mogelijkheden pilot

Op dit moment bespreekt de Spaanse regering de criteria voor bedrijven om deel te mogen nemen aan deze pilot. Het gevraagde budget van 50 miljoen euro voor een pilot van drie jaar door Más País is goedgekeurd en wordt bekostigd vanuit Europese herstelfondsen. Het doel is dat mkb-bedrijven met zes tot tweehonderd werknemers deze vierdaagse werkweek gaan uitproberen. Hiervoor ontvangen de bedrijven een vergoeding.

Het is niet de bedoeling dat de salarissen van werknemers omlaag gaan vanwege het feit dat ze minder uren maken. Ook mogen er geen ontslagen vallen. Met dit bedrag kunnen zonder al teveel risico zo’n tweehonderd bedrijven in Spanje gebruikmaken van arbeidstijdverkorting. De pilot wordt begeleid door een panel van deskundigen, regeringsleden en vakbonden.

Beter voor productiviteit, mentale gezondheid en klimaat

Más País hoopt na deze pilot dezelfde conclusies te kunnen trekken als Software Delsol, een bedrijf uit Zuid-Spanje dat vorig jaar een vierdaagse werkweek invoerde. Dit bedrijf zag de cijfers van het ziekteverzuim dalen en de productiviteit stijgen. Ook geven werknemers aan gelukkiger te zijn met hun werk.

Ook in andere landen wordt nagedacht over het afschaffen van de werkweek van meer dan vier dagen. Zeker in tijden van corona wordt maar al te duidelijk wat de gevolgen zijn van een onbalans tussen werk en privé. Deskundigen uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Duitsland bejubelen dit concept dat de productiviteit en de mentale gezondheid van werknemers verbetert en dat zelfs een positieve uitwerking kan hebben op de klimaatverandering doordat er een dag per week minder wordt gereisd.

Dit vind je misschien ook leuk