Nieuwe zomerhit ‘Placa, placa’ met Spaanse premier als zanger

door admin
Nieuwe zomerhit 'Placa, placa' met Spaanse premier als zanger

Althans dat hoopt Greenpeace Spanje, die met de ludieke campagne aandacht wil vestigen op de omstreden zonnebelasting die in Spanje wordt geheven aan burgers die met zonnepanelen hun eigen energie willen opwekken en consumeren. ‘Rajoy wil deze zomer Luis Fonsi van zijn troon stoten met dit geweldige lied’. Greenpeace verwijst daarmee ironisch naar dé zomerhit Despacito van vorig jaar gezongen door de Puertoricaan Luis Fonsi. 

De video werd samengesteld in samenwerking met Ivan Lagarto, een beroemde Spaanse remixer op Youtube en bevat allerlei werkelijke uitspraken en fragmenten van Rajoy en Nadal. De clip laat de betekenis zien van zijn uitspraken en beleid op het gebied van duurzame energie en verwijst specifiek naar de invoering van de ‘zonnebelasting’. De catchy ‘placa placa’ uit het refrein verwijzen niet alleen naar de zonnepanelen zelf, maar ook naar de klap die burgers in Spanje die zelf hun energie wilden opwekken en consumeren hebben gekregen met de belasting. 

Zonnebelasting in Spanje

Spanje was ooit een voorloper op het gebied van duurzame energie maar de conservatieve regering onder leiding van Mariano Rajoy maakte hier tijdens de crisis korte metten mee. Beïnvloed door de machtige energie-lobby met daarin allerlei ex-ministers en topambtenaren vond de regering dat de traditionele energiebedrijven werden benadeeld door opwekkers van zonne-energie. Alle subsidies werden twee jaar geleden afgeschaft en de zonnebelasting werd ingevoerd. Iemand die zonnepanelen installeert of heeft, moet belasting over de zelf geproduceerde stroom betalen wanneer men via een stroomkabel aangesloten blijft op het gewone elektriciteitsnetwerk.

Dit vind je misschien ook leuk