Eurocommissaris wil dat Iberia bananen uit Costa Rica vervangt voor Spaanse

door admin
Eurocommissaris wil dat Iberia bananen uit Costa Rica vervangt voor Spaanse

Tijdens een vlucht met Iberia ontdekte Mato dat de Spaanse vliegmaatschappij bananen uit Costa Rica op het menu heeft staan. Dit was voor hem de aanleiding om de directeur van Iberia, Javier Sánchez Prieto, via zijn sociale mediapagina’s uit te nodigen bananen uit de Canarische Eilanden te proberen. ‘Wanneer hij dat doet, heeft hij geen andere keuze meer dan deze aan zijn menu toe te voegen’. 

De voormalige president van de Canarische Eilanden voegde eraan toe dat bananen uit Spanje ‘gezond en verrukkelijk’ zijn en dat de verkoop van deze bananen in plaats van die uit Costa Rica bovendien ‘de producenten op de Canarische Eilanden zou steunen’.

Spaanse banaan

De Spanjaarden noemen de banaan ‘plátano’ dat afgeleid is van de Latijnse naam Platanus orientalis. Op de Canarische eilanden zijn talloze bananenplantages te vinden. De planten gedijen goed op de enorm vruchtbare grond van de vulkanische eilanden.

De bananenteelt op de Canarische Eilanden is in gevaar door de grote internationale concurrentie. De kosten voor de boeren zijn erg hoog voor water (schaars op de eilanden), mest en insecticiden. Dat maakt de teelt minder rendabel. Veel jongeren verdienen bovendien liever hun geld in de toeristensector of boeren planten avocado’s, mango’s en papaja’s, waarmee ze meer geld kunnen verdienen. 

Dit vind je misschien ook leuk