Spanje verlengt verbod op huisuitzettingen ook na staat van alarm

door admin
Spanje verlengt verbod op huisuitzettingen ook na staat van alarm

Deze aankondiging komt nadat diverse partijen verbaasd reageerden over de aankondiging van het einde van de staat van alarm op 9 mei aanstaande terwijl Spanje de coronapandemie nog niet onder controle heeft.

Die verbazing kwam van presidenten van verschillende autonome regio’s en een meerderheid in de Kamer nadat premier Sánchez bekendmaakte de staat van alarm per 9 mei op te heffen. Wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met alle maatregelen die de Spaanse regering het afgelopen jaar heeft genomen om de meest kwetsbare mensen in de woningmarkt te beschermen?

Gelijke of verlaagde lasten voor kwetsbare huurders in Spanje

Op deze vraag gaf premier Sánchez woensdagochtend antwoord: “We laten niemand in de steek. We verlengen de sociale beschermingsmaatregelen met nog eens drie maanden.” Concreet houdt dat in dat huurders drie maanden langer de tijd hebben om gebruik te maken van het steunprogramma voor huurders met weinig financiële middelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een aanvraag indienen voor het tijdelijk kwijtschelden van de huur of uitstel van betaling aanvragen wanneer de eigenaar een groot verhuurbedrijf of overheidsbedrijf is.

Geen huisuitzettingen van Spanjaarden zonder alternatieve huisvesting

Ten tweede zal de regering de contracten waarbij in de komende zes maanden een verhoging van de huur is afgesproken, met drie maanden verlengen conform de huidige voorwaarden. Ten derde verlengt de regering de maatregel dat kwetsbare mensen zonder alternatieve huisvestiging niet gedwongen uit hun huis mogen worden gezet.

Spaanse premier blijft bij plan om staat van alarm te beëindigen

Nu premier Sánchez de staat van alarm op aanstaande 9 mei wil opheffen, vragen autonome regio’s en een meerderheid in de Kamer zich af hoe het coronabeleid daarna vorm krijgt zonder voor maatregelen steeds naar de rechter te moeten stappen. De premier vindt echter dat er voldoende instrumenten voorhanden zijn waarmee de autonome regio’s hun coronabeleid kunnen vormgeven.

Dit vind je misschien ook leuk