Hoe laat je zonder problemen iemand anders in je auto in Spanje rijden?

door admin
Hoe laat je zonder problemen iemand anders in je auto in Spanje rijden?

De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft een nieuw communicatiesysteem geïmplementeerd om de procedure uit te voeren. Deze is gratis en kan op elk moment worden gedaan zowel online als fysiek op een kantoor van de verkeersdienst. 

Wat is een gebruikelijke bestuurder?

Onder de gewone/reguliere/gebruikelijike bestuurder van een voertuig wordt in de regel degene verstaan die het voertuig voor ononderbroken perioden van meer dan 30 dagen gebruikt. Of, in het geval van huurauto’s, de bestuurder die de auto ten minste gedurende drie dagen gebruikt.

Toestemming nodig van gebruikelijke bestuurder

De normale gang van zaken is dat zolang de gebruikelijke bestuurder op de hoogte is en zijn toestemming geeft, alle boetes rechtstreeks en als eerste optie naar deze gebruikelijke bestuurder en niet naar de eigenaar gaan.

Wanneer je ophoudt de gewone, reguliere bestuurder van het voertuig te zijn, moet je het tijdstip en de datum van het einde van het gebruik van het voertuig doorgeven aan DGT.

Hoe stel je DGT op hoogte van nieuwe bestuurder?

De eigenaar van het voertuig moet de uitdrukkelijke toestemming hebben van de gebruikelijke bestuurder om tot registratie over te gaan.

Het document waarin de toestemming wordt vermeld, wordt bewaard door de eigenaar of de verhuurder en moet worden afgeleverd wanneer de administratie dit vereist.

Voor het verlenen van deze toestemming kun je als reguliere bestuurder gebruik maken van het model toestemmingsverklaring.

Alleen de reguliere chauffeurs die het voertuig voor ononderbroken perioden van meer dan 30 dagen gaan gebruiken, mogen communiceren, en in het geval van huurauto’s, voor huur van meer dan 3 dagen.

Hoe gaat de procedure in zijn werk?

1. Via internet, via webapplicaties met digitaal DNI-certificaat of Cl@ve (Cl@ve is een toegangssysteem tot de diensten van de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) via een gebruikersnaam en wachtwoord, versterkt met wachtwoorden voor eenmalig gebruik per sms). 

• Registratie van een reguliere bestuurder: Bij het inschrijven van een reguliere bestuurder in een voertuig, waarin al een andere reguliere bestuurder zat, wordt automatisch de einddatum van de vorige reguliere bestuurder genoteerd.
• Voer de einddatum van een bestuurder in als de reguliere bestuurder van een voertuig.

En volg dan de onderstaande instructies:

  • Krijg toegang tot de service door te selecteren hoe je je legitimeert en voor welk digitaal certificaat je kiest.
  • Vul het NIF/NIE/DNI van de eigenaar van het voertuig, het kenteken en het chassisnummer in.
  • Vul de DNI / NIE in van de gebruikelijke bestuurder en de datum vanaf wanneer je het voertuig gaat gebruiken.
  • Bevestig dat je de autorisatie van de gebruikelijke chauffeur hebt.
  • Onderteken digitaal.

2. Vanuit de miDGT-app, DGT-app voor mobiel en tablet

  • Ga in de app via het hoofdmenu naar de sectie ‘Mijn procedures’ en kies voor ‘Gebruikelijke chauffeur’ en volg de daar aangegeven stappen.

3. Fysiek kun je de procedure uitvoeren op elk kantoor van de verkeersdienst DGT, ook wel aangeduid als Tráfico. In dit geval moet je online een afspraak maken of bellen naar 060 om een afspraak aan te vragen.

Op het kantoor moet je de volgende documentatie overleggen:

  • De aanvraag in officiële vorm, die ook wordt verstrekt op het kantoor van DGT/Tráfico.
  • Identificatie van de belanghebbende: Natuurlijke personen: officieel document waarop je identiteit is gekoppeld aan je adres: (DNI, Spaans rijbewijs, verblijfsvergunning, paspoort plus NIE-nummer). Rechtspersonen: fiscaal identificatiebewijs en accreditatie van de vertegenwoordiging en identiteit van de ondertekenaar.
  • Minderjarigen of gehandicapten: gegevens en handtekening van de vader, moeder of voogd, hun identiteitsbewijs en document dat het concept bewijst.
  • Reden voor het opvragen van het voertuigrapport, welke bij elke aanvraag aangegeven moet worden.
  • Indien nodig kan DGT aanvullende documentatie vragen. 

Dit vind je misschien ook leuk