Zorgprofessionals onderzoeken of ze niet-gevaccineerden kunnen uitsluiten

door admin
Zorgprofessionals onderzoeken of ze niet-gevaccineerden kunnen uitsluiten

De groep die het initiatief promoot is het doelwit van beledigingen en aanvallen vanuit de hoek van de tegenstanders van vaccins en testen. De pandemie van het coronavirus is niet alleen een medische en wetenschappelijke uitdaging, maar brengt in die zin ook steeds meer juridische, ethische en morele debatten op gang die zelfs eindigen in rechtbanken.

De verplichting om een covid-paspoort te overleggen om toegang te krijgen tot bepaalde evenementen of etablissementen, de verplichting voor personeel in verpleeghuizen om zich te laten vaccineren of de straffen voor het niet dragen van een mondkapje zijn enkele voorbeelden hiervan.

Tot nu toe heeft echter niemand het aangedurfd om voor te stellen dat zorgprofessionals kunnen weigeren om vaccin-weigeraars te behandelen. Asamblea7islas durft dat wel. Deze brengt 11.000 zorgwerkers op de Canarische Eilanden samen die hebben gevraagd aan het ministerie van Volksgezondheid om een juridisch rapport op te stellen waarin de mogelijkheid wordt onderzocht om in deze gevallen gewetensbezwaren toe te passen.

Een mogelijkheid waarvan nog geen precedent bestaat en die direct volledig is uitgesloten door het college van artsen van Las Palmas.

Asmblea7islas is de vereniging geweest die heeft besloten om “deze bom te werpen” en “de stem te verheffen” voor de “zorg en de roep” van gezondheidswerkers die zien hoe “ziekenhuisafdelingen en IC’s vol liggen met mensen die niet zijn gevaccineerd”. Dit veroorzaakt “vertragingen in operaties, toenemende wachtlijsten en een blijvend hoge werkdruk” die sinds de pandemie begon niet meer omlaag is gegaan.

‘Reactie op ergernis en uitputting van professionals’

De woordvoerder van Asamblea7islas op Tenerife is Pablo León, die aan El Confidencial toegeeft dat het standpunt dat ze naar voren hebben gebracht “krachtig” is, maar bevestigt dat het reageert op “de ergernis en uitputting van de professionals”. “We zijn tegen niemand”, verduidelijkt hij, maar hij eist respect omdat “het om een even legitieme positie gaat als die van de vaccinweigeraars.”

Hij legt uit dat ze, sinds ze hun standpunt openbaar hebben gemaakt, telefoontjes hebben ontvangen van mensen die hen beledigen en hen ‘moordenaars’ noemen. “Ook artsen uit Madrid belden ons met de mededeling dat ze ons gingen aangeven”, zegt León.

Gewetensbezwaren

De woordvoerder van de vergadering, waartoe medewerkers uit 27 verschillende functiegroepen behoren, verzekert dat ze alleen maar willen dat de overheid de mogelijkheid onderzoekt om de clausule op grond van gewetensbezwaren tot deze gevallen uit te breiden. Om dit te doen, heeft de vereniging een juridisch rapport aangevraagd bij de Gezondheidsraad van de regering van de Canarische Eilanden. Daarop is tot nu toe geen antwoord gekomen.

‘Geen enkele arts kan een patiënt afwijzen vanwege zijn ideeën’

Wie zich wel wilde uiten, was de voorzitter van het Las Palmas beroepscollege van artsen, Pedro Cabrera Navarro, die elke aspiratie afsneed die via morele of ideologische benaderingen wil weigeren een pandemie-ontkenner bij te staan. “Geen enkele arts kan een patiënt afwijzen vanwege zijn ideeën”.

Cabrera, wijst erop dat “ethische kwesties de verantwoordelijkheid zijn van het College, niet van het ministerie”. Hij stelt ook dat “geen enkele arts een patiënt kan afwijzen vanwege zijn ideeën”, aangezien “dit zou een ernstige deontologische fout zijn ”. “Wie nieuws heeft van een zaak en daar bewijs van heeft, moet dit melden aan de Commissie voor Ethiek en Deontologie van het overeenkomstige College van Artsen”, aangezien “er geen gewetensbezwaren in deze zaak zijn.”

De voorzitter van dit beroepsorgaan benadrukt dat de gevallen waarin een arts het recht op weigeren van behandeling kan uitoefenen bij wet zijn vastgelegd, “zoals het geval is bij euthanasie”, en wijst erop dat er geen dossier is van een arts die enige claim in deze zin heeft gemaakt

Pablo León ziet weinig grond voor het initatief omdat het zich beweegt langs “de dunne lijn die legaliteit en moraliteit scheidt”, maar benadrukt dat de zorgprofessionals “een politiek incorrecte bom” hebben geworpen waarmee ze streven naar een “vermindering van de zorglast en werkdruk”.

Merendeel middelen naar zorg Covid-patiënten

Dit komt omdat het grootste deel van de financiële middelen in de gezondheidszorg wordt toegewezen aan de zorg voor covid-patiënten en niet-urgente kankerbehandelingen worden vertraagd. “Als je echt het werk wilt bedanken van alle Canarische gezondheidswerkers die hun gezondheid in gevaar hebben gebracht tijdens deze pandemie, laat je dan vaccineren”, schreef Asamblea7islas in een verklaring. Hierin werd ook verzekerd dat er op afdelingen of IC’s tot “30 patiënten liggen die hebben verklaard vaccins te weigeren en niet te geloven in de pandemie”. “Die bedden zijn niet toegankelijk voor patiënten met andere pathologieën die bij ons komen.”

Feit is dat op de Canarische Eilanden 80 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar volledig is gevaccineerd. Er blijkt dus een hoge mate van vaccinatiebereidheid onder de bevolking.

“Niemand geweigerd”

“Tot op de dag van vandaag heb ik geen bewijs dat een zorgprofessional heeft geweigerd iemand bij te staan ​​die ziek is geworden door het coronavirus nadat hij zich niet wilde vaccineren”, bevestigt de woordvoerder van Asamblea7islas. Hij benadrukt dat er een “veel gezondheidswerkers” deze patiënten liever niet zouden willen behandelen omdat “niet gevaccineerd worden schadelijk is voor de individuele en collectieve gezondheid en tot de dood kan leiden”.

Redenatie gaat mank

Het college van artsen stelt dat een dergelijke redenatie mank gaat omdat die dan bijvoorbeeld ook zou kunnen rechtvaardigen dat rokers met pathologieën als gevolg van hun tabaksgebruik of bestuurders die onder invloed van alcohol achter het stuur kruipen en een ongeluk krijgen, niet behandeld zouden worden. “Waar ligt de grens?”

Dit vind je misschien ook leuk