Wat gebeurt er als je meer dan 1.000 euro contant betaalt in Spanje?

door admin
Wat gebeurt er als je meer dan 1.000 euro contant betaalt in Spanje?

In juli 2021 besloot de Spaanse regering dat contante betalingen in winkels, restaurants, etc. toegestaan zijn tot 1.000 euro. In principe geldt het voor alle betalingen waarbij minstens één professional bij betrokken is. Dit werd toen bij wet vastgelegd.

Dat betekent dus ook dat eigenaren van winkels en horecazaken contante bedragen boven dit bedrag mogen weigeren. Maar ook zelfstandigen of bedrijven onderling mogen elkaar maximaal 1.000 euro in contant geld uitbetalen voor geleverde diensten aan elkaar. Dezelfde regels zijn van toepassing op bijvoorbeeld cheques aan toonder.

Zijn er mazen in de Spaanse wet?

Voor de mensen die proberen slim te zijn en de betaling in meerdere delen te doen, is dit helaas geen waterdichte oplossing. De betaling, al dan niet in delen, geldt voor een hele dienst of een geheel product. Ook wanneer de deelbetalingen samen boven de 1.000 euro uitkomen, dan is dat ook bij wet verboden.

Binnen deze wet wordt er één uitzondering gemaakt, namelijk wanneer de betaler geen beroepsbeoefenaar is én zijn/haar woonplaats buiten Spanje valt. In veel gevallen gaat het om toeristen bij wie een contante betaling van maar liefst 10.000 euro wordt toegestaan.

Consequenties als Spaanse bedrijven zich niet aan de wet houden

Maar wat gebeurt er als zelfstandigen en bedrijven in Spanje zich niet aan deze regels houden? Indien beroepsbeoefenaars contante betalingen boven de 1.000 euro aannemen of doen dan lopen ze het risico op een boete van 25 procent van het totaal betaalde bedrag. De Banco de España wijst erop dat de verantwoordelijkheid van deze betaling zowel bij degene ligt die de betaling doet als bij de partij die de betaling in ontvangst neemt. Beide partijen zijn dan ook verantwoordelijk voor de helft van het boetebedrag.

Er zijn echter enkele manieren om, al dan niet gedeeltelijk, onder zo’n zware boete uit te komen. De boete kan namelijk met enkele tientallen procenten omlaag worden gebracht wanneer de partijen bijvoorbeeld snel betalen aan de fiscus. Ook gebeurt het regelmatig dat wanneer een van de partijen de transactie binnen drie maanden bij de Spaanse fiscus meldt, de boete volledig wordt kwijtgescholden. In dat geval dient nog wel de onderlinge btw te worden voldaan.

Bekijk dit artikel welke stappen je moet nemen om onder een boete uit te komen.

Europese Centrale Bank staat niet achter limietverlaging Spanje

Zoals gezegd geldt deze wet pas sinds juli 2021. De Spaanse regering besloot de toenmalige limiet van 2.500 euro te verlagen naar 1.000 euro om fraude met ‘betalingen zonder factuur’ tegen te gaan, maar ook om een einde te maken aan het betalen met biljetten en munten. De Europese Centrale Bank liet toen weten niet achter deze wetswijziging te staan omdat het zelfstandigen en bedrijven in Spanje beperkt in het uitoefenen van hun beroep en de vrijheid van de consument voor een deel inperkt.

Dit vind je misschien ook leuk