Winterhittegolf bezorgt Spanje abnormaal hoge temperaturen

door admin
Winterhittegolf bezorgt Spanje abnormaal hoge temperaturen

Niet alleen in Spanje liggen de temperaturen veel hoger dan normaal. Ook België en Nederland spreken weerkundigen al over een ‘winterhittegolf’. Maar hoe komt dat dan? En belangrijker: hoelang gaat het mooie weer duren?

De afbeelding op deze pagina toont de situatie van zaterdag 23 februari om 13 uur. De kleuren geven de oppervlaktetemperatuur aan. De vorm van de kaart geeft een dorsaal weer ofwel de zone waarin de luchtdruk hoog is (gele kleuren) en die zich van Spanje uitstrekt tot in Scandinavië. Deze zone wordt geflankeerd door twee lage drukgebieden (blauw). Meteorologen noemen dit een omegablokkade vanwege de gelijkenis met de Griekse letter omega (Ω).

In deze situatie wordt de lucht van de tropische breedtegraden getransporteerd naar West-Europa wat resulteert in stabiel weer met hoge temperaturen. De maximumtemperaturen deze dagen liggen gemiddeld tussen 5 en 10 graden hoger dan wat normaal is voor dit jaargetijde. Op veel plekken was het zelfs 10 tot 15 graden warmer dan normaal. Het is niet voor het eerst dat het in een februarimaand zo warm werd, maar het gebeurt niet vaak. Vooral op de Canarische eilanden was het warm met hier en daar meer dan 30 graden Celcius. In Zaragoza werd met 23 graden op het vliegveld het record in maximumtemperatuur in februari verbroken. Alleen de nachttemperaturen herinneren deze dagen eraan dat het nog volop winter is in Spanje. Soms is het verschil tussen dag en nacht ruim 20 graden. 

Een blokkade gaat doorgaans gepaard met stabiel weer dat dagen tot soms weken kan aanhouden. In dit specifieke geval lijkt het weer in West-Europa zeker tot woensdag stabiel, zonnig en met abnormale temperaturen te blijven. Wanneer een dergelijke blokkade in de zomer verschijnt, veroorzaakt deze verschillende dagen voor extreem warme episodes of zelfs langdurige hittegolven. In november of december leiden de abnormaal hoge temperaturen veelal tot een ‘veroño’, een herfsthittegolf.

Klimaatverandering

De hoge temperaturen hebben volgens El País weinig relatie met de klimaatverandering. Blokkeringssituaties hebben zich altijd voorgedaan en zullen ook in de toekomst blijven terugkomen. De meeste klimaatmodellen voorspellen een afname van hun frequentie als gevolg van klimaatverandering, hoewel sommige onderzoeken juist het tegenovergestelde beweren. Een nadelig effect is wel dat mensen met allergieën meer last hebben bij langdurig warmer en droog weer. De luchtvervuiling op daarvoor kwestbare plekken neemt toe en bomen en planten gaan vervroegd bloeien. Dit kan schade opleveren als het de komende weken weer gaat vriezen. 

Ook komende week warmer dan normaal

Volgens radiozender COPE blijft het voorlopig bovengemiddeld warm. De hogedrukgebieden boven het Iberisch Schiereiland zullen het weerbeeld minimaal nog een week blijven domineren. Vanaf zondag waait er een sterke levante-wind (wind uit het oosten) in de Straat van Gibraltar. Deze brengt een lichte verlaging van de temperatuur met zich mee van 4 tot 6 graden ten opzichte van zaterdag langs de zuidelijke Middellandse Zeekust. In de rest van het land gaat de temperatuur mogelijk nog wat omhoog. In veel zones wordt het opnieuw warmer dan 20 graden. Tot het volgende weekend wordt er geen noemenswaardige neerslag verwacht, behalve vanaf donderdag als gevolg van een Atlantisch front in Galicië en in het westen van Andalusië.

Dit vind je misschien ook leuk