Wonen voor 800 euro in een microcasa op een industrieterrein buiten Madrid

door admin
Wonen voor 800 euro in een microcasa op een industrieterrein buiten Madrid

Dit complex op het Rivas industrieterrein is van het Amerikaanse fonds Greystar. Het ligt op een uur met het openbaar vervoer van het centrum van de Spaanse hoofdstad. Van de 847 woningen -allemaal voorzien van een eigen badkamer en kitchenette- zijn er 500 studio’s met een eenpersoonskamer en amper 25 bruikbare vierkante meter. Omdat er niet genoeg ruimte is voor alles, zijn ze uitgerust met een tweezits eettafel, een televisie, een kast eronder en een uit de muur te klappen bed dat ’s nachts de bank en salontafel bedekt.

Hoger gelegen studio’s zijn duurder

Volgens Epe.es vraagt het bedrijf ​​voor dit type kamers minimaal 788 euro per maand bij minimaal tien maanden verblijf. Deze prijs is voor een microwoning op de begane grond, die niet veel daglicht binnenkrijgt maar wel een klein terras heeft. Hoe hoger het appartement ligt, hoe hoger ook de prijs. Een studio op de derde verdieping is dus een stuk duurder dan eentje op de begane grond.

Bekijk ook: Huurprijs breekt records in 12 Spaanse provinciehoofdsteden in juli

De andere twee aangeboden appartementen hebben één en twee slaapkamers, respectievelijk 37,5 en 50,5 vierkante meter. De prijzen hiervan beginnen bij 956 en 1.029 euro per maand. Het merk waaronder het investeringsfonds ze verhuurt heet BeCasa.

Afstand tot het centrum van Madrid

In de reclamefolders wordt benadrukt dat de microwoningen twintig minuten verwijderd zijn van het centrum van Madrid en twee minuten van het dichtstbijzijnde metrostation, Rivas Futura. Kritische journalisten merken op dat die twintig minuten, afhankelijk van het uur van de dag en de staat van het verkeer, eerder dertig tot veertig minuten zijn met de auto. 

Bovendien is het metrostation ongeveer acht minuten lopen langs een pad dat tussen de weg en een veld loopt. Vanaf daar duurt de rit naar het centrum minimaal vijftig minuten met één overstap. Het klopt dat BeCasa op tien minuten lopen van een groot winkelcentrum ligt.

Flexibiliteit en betaalbaarheid

De directeur van Greystar in Spanje, Juan Acosta, benadrukte de “flexibiliteit” en “betaalbaarheid” van dit type accommodatie. Met flexibiliteit verwijst het bedrijf naar de duur van het contract – het kan dagen of maanden zijn, hoe goedkoper hoe meer maanden er worden gecontracteerd – en het type woning (klein of zeer klein).

Over de betaalbaarheid zegt hij: “we hebben een bovenmenselijke inspanning geleverd zodat de tarieven binnen het bereik van zoveel mogelijk huurders liggen”. Ook benadrukt hij het gemak van online contracteren en de inbegrepen gemeenschappelijke ruimtes. “De beste delen van het gebouw zijn gewijd aan de gemeenschap”, zei Acosta. Er is een zwembad, fitnessruimte, yogaruimte, dakterras, wasserette, een “social club” (grote kamer) en zelfs een “pet spa” (spa voor huisdieren: een badkuip om de hond te wassen).

In zelfde buurt veel grotere appartementen voor zelfde prijs

Een snelle zoektocht op vastgoedportalen onthult dat in Rivas veel grotere appartementen worden verhuurd voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die van BeCasa: 900 euro per maand voor een duplex van 124 vierkante meter, 845 euro voor een appartement met twee slaapkamers van 79 vierkante meter etc. Maar die zijn niet “flexibel” en hebben ook niet zoveel gebieden die aan de “gemeenschap” zijn gewijd.

Wonen als een student

Het concept van BeCasa lijkt op dat van een studentenwoning: lange gangen, honderden miniflats en grote gemeenschappelijke ruimtes. Het bedrijf legt de laatste hand aan de opening van twee andere soortgelijke macro-gebouwen, hoewel duurder: een in San Sebastián de los Reyes en een andere in Valdebebas, allebei in Madrid.

Slimme truc gebaseerd op aparthotelvergunning

Omringd door twee grote lege percelen en met uitzicht op de weg, de Leroy Merlin en een Bricomart, heeft het gigantische Greystar-gebouw een trucje. Het is gebouwd op tertiaire grond, dat wil zeggen: grond waarop kantoren, winkels of hotels zouden moeten worden gebouwd. De grond is niet voor woningen bestemd, maar wordt tot 30% goedkoper verkocht dan woongrond.

Greystar is niet het enige bedrijf in Spanje dat zich heeft gerealiseerd dat ze met een aparthotelvergunning gebouwen kunnen bouwen op tertiaire grond. Ze betalen er dus niet alleen minder voor, maar kunnen ook kleinere appartementen bouwen (de regels zijn niet hetzelfde) en ze omzeilen de Wet op de Stedelijke Leasing, zodat ze de huur aan het einde van het contract zoveel kunnen verhogen als ze willen. Voor normale woningen is de stijging momenteel beperkt tot 2% per jaar en meestal gekoppeld aan de CPI.

Deze projecten zullen ook de toekomstige huisvestingswet, als deze wordt goedgekeurd, vermijden. Die overweegt prijsplafonds voor “grote houders” (eigenaren met meer dan tien huurappartementen).

Voor jongeren en alleenstaanden na een scheiding

Op 12 december nemen de eerste huurders hun intrek in hun woningen van BeCasa. Volgens bedrijfsbronnen zijn er al 114 gereserveerde appartementen. Het profiel van de huurders is volgens de bronnen heel divers. Er zijn jongeren die zelfstandig willen worden, gescheiden mensen en ouderen van wie de kinderen in de gemeente wonen. Ook komen er in Rivas gestationeerde agenten van de Guardia Civil te wonen. Verder wordt een hele verdieping gereserveerd om te dienen als hotel.

Bekijk ook: Vooruitzichten voor de Spaanse huizenmarkt 2022-2023

Dit vind je misschien ook leuk