Spanje start onderzoek naar coronapreventie bij zorgmedewerkers

door admin
Spanje start onderzoek naar coronapreventie bij zorgmedewerkers

In Spanje zijn bijna 20 duizend professionals in de zorg besmet geraakt met het coronavirus, waarvan 10% zelf moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Omdat zorgmedewerkers blootgesteld staan aan een hoog besmettingsrisico, gaat op initiatief van minister Illa van Volksgezondheid een onderzoek van start naar mogelijke preventieve bescherming binnen deze beroepsgroep.  

Effectiviteit malaria- en HIV-medicatie voor Covid-19

In het onderzoek, dat de naam Epicos krijgt, worden 4000 zorgprofessionals opgenomen, afkomstig uit alle disciplines van de zorg, verdeeld over 62 verschillende ziekenhuizen in 13 verschillende autonome regio’s. Een derde deel van de onderzoeksgroep krijgt het al bestaande antivirale malariamedicijn hydroxychloroquine toegediend, een tweede onderzoeksgroep krijgt de HIV-medicatie emtricitabine/tenofovir, en de derde groep krijgt een placebo toegediend. De onderzoeksresultaten zijn naar verwachting over vier weken bekend en zijn representatief voor de hele bevolking. Bij een positief resultaat kunnen deze medicijnen worden ingezet voor patiënten en hun verzorgers.

Voordelen bestaand medicijn

Het kunnen inzetten van al bestaande medicijnen heeft het grote voordeel dat de veiligheid ervan al klinisch bewezen is, de mogelijke bijwerkingen al bekend zijn en het middel minder duur is omdat het onder verschillende merknamen wordt verkocht. Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft al laten weten honderdduizenden doses hydroxychloroquine te doneren voor de behandeling van Covid-19-patiënten, onder toezicht van het Spaans Agentschap voor Medicijnen.  

Het ministerie van Illa heeft ook aangekondigd onderzoek te gaan doen naar een vijftal prototypen beademingsapparaten die gemaakt zijn in Spanje. De minister benadrukt het belang van een nationale productie van medische hulpmiddelen die van vitaal belang zijn voor de mechanische beademing van ernstig zieke Covid-19-patiënten in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk