Zorgen over wetsvoorstel rond oproepen tot protest social media

door admin
Zorgen over wetsvoorstel rond oproepen tot protest social media

GroenLinks heeft hierover forse kritiek geuit bij de Europese Commissie. Twee weken geleden diende minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz de wetswijziging in.

Tot twee jaar gevangenisstraf

Het oproepen tot protesten via sociale media, die ernstige verstoringen van de openbare orde veroorzaken, moet volgens Diaz op dezelfde manier bestraft worden als betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Het Spaanse voorstel kan ertoe leiden dat mensen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen voor het via sociale media oproepen tot protest.

Geweld

In Spanje is het de afgelopen tijd onrustig vanwege de economische malaise in het land. Bij verschillende felle protesten, waar vaak via Twitter, Facebook of via blogs tot werd opgeroepen, kwam het tot gewelddadige confrontaties.

Diaz hoopt met de draconische maatregelen verdere protesten de kop in te drukken, maar het lijkt averechts te werken. Via sociale media wordt woest gereageerd. ‘Echo’s van Franco’, wordt het voorstel genoemd, refererend aan de oud-dictator die Spanje tot 1975 in zijn greep had.

‘Ik ben crimineel’, tweeten velen. Spanje is één van de wereldwijde koplopers op het gebied van sociale media, 76 procent van de Spaanse internetgebruikers gebruikt een of ander sociaal netwerk.

‘Censuurwetten’

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie. ‘Het kan niet zo zijn dat in een democratisch land als Spanje censuurwetten worden aangenomen die gaan bepalen wat je wel en niet mag zeggen online.’

Bovendien kan de Spaanse wet kan ook gevolgen hebben voor mensen buiten Spanje. Sargentini: ‘Als je voordat je op vakantie naar Spanje gaat een tweet verstuurt dat je een bepaalde demonstratie steunt, kan je dan achter de tralies verdwijnen? Ik wil weten wat de Europese Commissie hieraan gaat doen, want dit is niet acceptabel.’

Dit vind je misschien ook leuk