Nee, zelfs één glaasje wijn heeft geen gezondheidsvoordelen

door admin
Nee, zelfs één glaasje wijn heeft geen gezondheidsvoordelen

Het drinken van alcohol – in welke hoeveelheid dan ook – heeft niet alleen geen voordelen voor de gezondheid, het vergroot ook nog eens het risico op kanker, hoge bloeddruk of een ictus. Dit werd gezegd op het 39ste Congres van de semFYC in Málaga. SemFyc is de Spaanse vereniging van huisartsen en familiegeneeskunde.

‘Er zijn geen redenen om het nuttigen van alcoholische dranken, in welke mate dan ook, als voordelig voor de gezondheid aan te merken’, bevestigde professor Julio Basulto, die verbonden is aan de faculteit van Medische Wetenschappen en Welzijn van de universiteit van Vic. ‘Er zijn artikelen te vinden op het internet die bijvoorbeeld beweren dat het drinken van whisky goed is om een goede minnaar te zijn of dat één glas wijn per dag drinken goed is voor de gezondheid. In bepaalde onderzoeken wordt niet aangetoond dat het niet gunstig is voor bepaalde aspecten van hart- en vaatziekten, maar dit is nooit bewezen in goed in elkaar stekende onderzoeken.’ 

Voor huisartsen is het duidelijk dat alcoholconsumptie op ondubbelzinnige wijze tot bloedrukproblemen en beroertes kan leiden. Een recent onderzoek dat in BMC PublicHEalth werd gepubliceerd concludeert dat voor een vrouw die niet rookt, maar wel een fles wijn per week drinkt het risico om kanker te krijgen (vooral borstkanker) net zo groot is als wanneer ze tien sigaretten gedurende dezelfde tijd rookt. Een ander onderzoek toont aan dat ‘een op elke vijf gevallen van borstkanker worden veroorzaakt door alcohol’. 

Het Amerikaanse instituut voor kankerondrezoek onderstreept dat ‘zelfs kleine hoeveelheden alcoholische dranken het risico op verschillende soorten kanker kunnen laten toenemen. Er is geen drempel waaronder het risico daarop niet toeneemt’.

Jongeren 

Basulto wijst erop dat ‘negen op elke tien personen het drinken van rode wijn niet associeert met het risico om kanker te krijgen’. De samenleving moet ‘vooral goed oppassen met kinderen en adolescenten en het gebruik van alcohol. Met name omdat de hersenen bij deze groep nog niet uitontwikkeld zijn’. Onder die groep is er een grotere vatbaarheid voor ernstige huidige en toekomstige gezondheidsproblemen in geval van alcoholgebruik, dat altijd een risico met zich meebrengt voor de gezondheid.

Huisartsen adviseren om druiven te eten en volle granen om de voordelen van flavonoïden en antioxidanten binnen te krijgen die worden geassocieerd met het drinken van wijn.

Dit vind je misschien ook leuk