Dinsdag grootste kans op verkeersongeluk voor werknemers in Spanje

door admin
Dinsdag grootste kans op verkeersongeluk voor werknemers in Spanje

Uit de statistieken van het rapport van RACE blijkt dat morgen tussen 8.00 en 9.00 uur de kans op ongevallen onderweg naar het werk het grootst is. Voor dit rapport zijn bronnen geraadpleegd van de Ministeries van Arbeid en Volksgezondheid, het Spaanse Nationaal Instituut voor Statistiek, verkeersdienst DGT, de Europese Commissie en Eurostat. Ook werden interviews gehouden met ruim 2.000 werknemers, werkgevers en zelfstandigen.

Herfst gevaarlijkste seizoen in Spanje

De voornaamste reden is de intreding van de herfst, het seizoen waarin de meeste ongevallen plaatsvinden (gemiddeld 18.755 ongevallen). In het voorjaar vinden er gemiddeld 16.750 ongevallen plaats, in de winter 16.535 en in de zomer 15.553 ongevallen. Deze data zijn verzameld sinds 2008.

De intreding van de wintertijd van afgelopen weekend zorgt ervoor dat veel mensen nog moeten wennen aan het feit dat het een uur vroeger is. Volgens RACE is dinsdag over het algemeen de dag waarop de meeste ongevallen plaatsvinden. Al deze resultaten en argumenten bij elkaar opgeteld, maakt aanstaande dinsdag tussen 8.00 en 9.00 uur het meest gevaarlijke tijdframe voor verkeersdeelnemers die op weg zijn naar hun werk.

Spaanse jongeren vormen grootste risicogroep

Bij 70 procent van de ongevallen die tussen 8.00 en 9.00 uur plaatsvinden zijn vrouwen tussen de 16 en 29 jaar betrokken. Mannen in dezelfde leeftijdsgroep voeren juist de boventoon qua ongevallen gedurende de werkdag. Ook vinden er meer (64 procent) ongelukken plaats onderweg naar het werk dan tijdens de terugreis richting huis.

Sinds 2008 vindt iets meer dan 11 procent van het totale aantal werkgerelateerde ongevallen op de weg plaats. 38 procent daarvan kent een dodelijke afloop.

In Spanje vinden er jaarlijks gemiddeld een half miljoen arbeidsongevallen plaats waarvan 70.000 op de weg. Dit cijfer stijgt sinds 2013. Van alle werknemers in Spanje moet 93 procent reizen om hun werk uit te kunnen voeren. Gemiddeld moeten Spaanse werknemers zo’n 10 kilometer rijden voordat ze op hun werk zijn en duurt dit over het algemeen iets minder dan een half uur.

Onderzoek per autonome regio Spanje

Ook is het aantal verkeersongevallen per autonome regio onderzocht. Het aantal verkeersongevallen is weggezet tegen 100.000 inwoners per regio. Andalusië voert de lijst aan met 414,3 verkeersongelukken op de 100.000 inwoners. Catalonië staat op de tweede plaats met 386,4 verkeersongevallen en in Castilië-La Mancha vinden verhoudingsgewijs de minste ongelukken in het verkeer plaats met 158,2 verkeersongelukken op de 100.000 inwoners.

Gevolgen ongevallen woon-werkverkeer

RACE deed ook onderzoek naar de situatie nadat de verkeersongelukken plaatsvonden en de consequenties daarvan voor de werkgever en de overheid. Het ziekteverzuim door verkeersongevallen kost jaarlijks 2.000 miljoen euro waarvan 100,6 miljoen euro voor de rekening van het sociale zekerheidsstelsel is.

Ook de gemiddelde kosten van verkeersongevallen zijn onderzocht: Gemiddeld gezien kost een klein ongeluk 17.900 euro, een ernstig ongeval in het verkeer komt al snel neer op 237.800 euro en een ongeluk met dodelijke afloop kost ruim 1,9 miljoen euro. Deze kosten omvatten medische- en revalidatiekosten, juridische kosten, kosten voor hulpdiensten, materiële schade en verlies door absentie op het werk.

Dit vind je misschien ook leuk