Voor start Spaans toerisme in juli is Europees Akkoord noodzakelijk

door admin
Voor start Spaans toerisme in juli is Europees Akkoord noodzakelijk

Met de onlangs ingevoerde quarantainemaatregel voor binnenkomende reizigers, leek Spanje de boodschap af te geven dat buitenlandse toeristen voorlopig nog niet welkom zijn. De hoop van toeristische organisaties op een spoedige start van het toeristenseizoen werd daarmee in één klap van tafel geveegd. De onzekerheid nam nog verder toe door de angst dat buitenlandse toeristen voor andere zonbestemmingen zouden gaan kiezen zoals Portugal en Griekenland. 

De boodschap die de premier afgelopen zaterdag naar buiten bracht, moest duidelijk maken dat het toeristenseizoen van 2020 nog lang geen verloren zaak is en deed daarbij een oproep aan de Spaanse horeca om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Een belangrijke boodschap voor het land, aangezien de sector 12% van het bruto binnenlands product uitmaakt met de komst van jaarlijks 80 miljoen buitenlandse toeristen. 

‘Veilige toeristische routes’

Maar voordat het zover is, staat de Spaanse regering geen gemakkelijke diplomatieke taak te wachten. Om binnen een tijdsbestek van vijf weken het vrije personenverkeer tussen de verschillende EU-landen mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat er een aantal onderlinge afspraken worden gemaakt. Voor het bereiken van een algemeen Europees akkoord hierover is er te weinig tijd en bovendien is dit onmogelijk als het vrije verkeer nog niet voor alle EU-landen geldt. Bronnen van het ministerie van Toerisme meldden dat er nagedacht wordt over zogeheten ‘veilige toeristische routes’ om de herstart van het toerisme mogelijk te maken. 

Om te komen tot een Europees akkoord is er inmiddels al contact geweest tussen alle EU-ministers van Transport. Een concreet plan is er nog niet, maar allen zijn het erover eens dat een goede onderlinge coördinatie van groot belang is. 

Behoedzaamheid is geboden

Terwijl over het ‘hoe’ nog veel onduidelijk is, is de Spaanse overheid wel duidelijk over de noodzaak van de juiste voorzorgsmaatregelen om niet opnieuw besmettingshaarden vanuit het buitenland binnen te krijgen zoals dat onlangs weer het geval was in China en Zuid-Korea. Premier Sánchez benadrukte dat de veiligheid van de burgers uit zowel het land van herkomst als het land van bestemming bij het starten van het internationaal toerisme gegarandeerd moet zijn. 

De Spaanse horecasector heeft laten weten laten dat daarvoor duidelijke protocollen voor de binnenkomst van toeristen via de Spaanse luchthavens en verdere, voor alle regio’s eenduidige, maatregelen nodig zijn om het toerisme veilig te laten functioneren. 

Dit vind je misschien ook leuk