Spaanse startup voor rechtenvrije afbeeldingen verkocht voor 250 miljoen

door admin
Spaanse startup voor rechtenvrije afbeeldingen verkocht voor 250 miljoen

Het Zweedse investeringsfonds EQT neemt de meerderheid van de aandelen van Pikfree over. Een deel van de aandelen en de dagelijkse leiding blijft in handen van de drie oprichters.

Klein begonnen

Wat 10 jaar geleden in Malaga als een website voor eigen gebruik begon, is uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 31 miljoen euro en ruim 230 werknemers. Joaquín Cuenca en de broers Alejandro en Pablo Blanes stoorden zich eraan dat rechtenvrije afbeeldingen zo verspreid over het internet stonden. Om het zichzelf gemakkelijker te maken, bouwden ze een website waarop ze alle kwalitatief goede afbeeldingen verzamelden. Toen de website een groot succes bleek te zijn, besloten ze ook eigen content te plaatsen. 

Miljoenen afbeeldingen en omzet

Op de website zijn ruim 10 miljoen illustraties en afbeeldingen te vinden, die door niet-betalende leden mogen worden gedownload en gebruikt, op voorwaarde dat ze bij publicatie Freepik als bron vermelden. Betalende premium-leden mogen zonder bronvermelding gebruikmaken van de afbeeldingen. Er worden maandelijks gemiddeld 110 miljoen afbeeldingen gedownload door 32 miljoen gebruikers. Aan advertentie-inkomsten verdient de website maandelijks zo’n 40.000 euro.

Drie merken

In de loop der jaren kreeg het bedrijf twee dochterondernemingen: Flaticon (een database met aanpasbare pictogrammen) en SlidesGo (een platform voor bewerkbare sjablonen voor Google- en PowerPoint presentaties).

Verkoop noodzakelijk voor groei

Volgens Cuenca en de broers Blanes is de verkoop noodzakelijk om als bedrijf te kunnen blijven groeien. De leiding en visie van het bedrijf blijven hetzelfde, maar het is belangrijk meer diversiteit te krijgen en meer getalenteerde mensen te bereiken. Een investeringsfond kan een betere structuur aanbrengen in de organisatie.

Malaga blijft thuisbasis

De oprichters willen graag hun kantoor in Malaga behouden, maar sluiten niet uit dat een verhuizing op termijn noodzakelijk is als ze, net als Google, niet meer genoeg ruimte hebben om al het talent onder één dak te huisvesten.

Toekomstplannen

Freepik is niet alleen een grote speler in Europa, ook in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en India gaan de zaken goed. Nu moeten Amerika, China, Japan en Korea nog veroverd worden. Om de juiste aansluiting te vinden bij deze landen met een duidelijk andere cultuur, gaan we gebruik maken van kunstmatige intelligentie, aldus Cuenca.

Dit vind je misschien ook leuk