Ruim 5 procent Spanjaarden heeft coronavirus gehad

door admin
Ruim 5 procent Spanjaarden heeft coronavirus gehad

De uitslagen van de eerste reeks onderzoeken werden op 13 mei bekendgemaakt en de resultaten zijn nagenoeg gelijk aan de tweede reeks. Tijdens de eerste reeks onderzoeken bleek dat gemiddeld 5 procent van de Spanjaarden het coronavirus heeft gehad.

Tienduizenden Spanjaarden lieten vrijwillig bloedprikken

Voor een tweede reeks aan onderzoeken hebben tussen 18 mei en 1 juni enkele tienduizenden Spanjaarden vrijwillig bloed laten prikken om erachter te komen welk deel van de bevolking het virus al heeft gehad. Het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje heeft de resultaten van 63.564 monsters verzameld en liet gisteren weten dat tussen de 4,9 en 5,5 procent van de onderzochte mensen het COVID-19-virus heeft gehad.

Percentages nagenoeg gelijk aan eerste reeks onderzoeken

Marina Pollán van het nationaal epidemiologisch centrum in Spanje vertelt dat de percentages vergelijkbaar zijn met de eerste reeks onderzoeken en dat ook de uitslagen per provincie nauwelijks afwijken ten opzichte van de eerste helft van mei.

De Spaanse nieuwssite Voz Populí heeft een interactieve kaart met percentages per provincie in Spanje gepubliceerd. Hierop is te zien dat in de provincies in het midden van Spanje meer dan 10 procent van de mensen het coronavirus al heeft gehad. Soria is de provincie waar de meeste inwoners (14,7 procent) het coronavirus heeft gehad. In de rest van Spanje ligt dat percentage onder de 10 procent.

Ruim 80 procent van positief geteste Spanjaarden heeft antistoffen

Van de deelnemers die meer dan twee weken geleden aangaven positief te zijn getest op COVID-19, is er bij 80,5 procent van deze mensen antistoffen aangetroffen in het bloedmonster. In hetzelfde artikel van Voz Populí staat een tweede interactieve kaart van Spanje met de percentages van gediagnostiseerde mensen waarbij antistoffen zijn aangetroffen.

Groepsimmuniteit nog ver weg in Spanje

Met de informatie die we tot nu toe hebben, lijkt het concept ‘groepsimmuniteit’ nog ver weg, zo concludeert met Ministerie van Volksgezondheid. Dit kan volgens deskundigen pas worden bereikt wanneer 60 tot 70 procent van de bevolking het coronavirus heeft gehad.

Volgende week zal gedurende twee weken een derde reeks aan monsters worden afgenomen om te kijken of de percentages veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk