Spanje gaat vluchtelingenkampen bouwen op Canarische Eilanden

door admin
Spanje gaat vluchtelingenkampen bouwen op Canarische Eilanden

Dat heeft José Luis Escrivá, minister van Inclusiviteit, Sociale Zekerheid en Migratie, laten weten. Naast de kampen die zo snel mogelijk worden opgezet op de drie eilanden, stelt het ministerie van Defensie kazernes beschikbaar die eveneens gereed worden gemaakt voor de opvang van migranten. Met deze grootschalige opvang op de Canarische Eilanden wil de Spaanse regering voorkomen dat de migranten, die nu in de lege hotels van Tenerife zijn ondergebracht, het Spaanse vasteland bereiken. 

Grootste vluchtelingenkamp van Europa

Vanuit de tijdelijke opvangfaciliteiten zal het overgrote deel van de migranten die via de Atlantische Oceaan de Spaanse eilanden hebben bereikt, weer worden gerepatrieerd. Escrivá liet weten dat 90 procent van de ruim 18 duizend migranten die dit jaar op de Canarische Eilanden zijn aangekomen terug zullen worden gestuurd naar hun land van herkomst. Alleen diegenen die zich in de meest kwetsbare situaties bevinden, krijgen toegang tot het Spaanse vasteland. Met het toegezegde aantal opvangplaatsen gaat het, na vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Eiland Lesbos, om het grootste vluchtelingenkamp in Europa. 

Repatriëring 

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska is naar Marokko afgereisd om met de Marokkaanse regering een akkoord te bereiken over een snelle terugkeer van de migranten die nu door Spanje op de Canarische Eilanden worden opgevangen. De doelstelling is om in onderling overleg tot een oplossing te komen voor deze migrantencrisis van de afgelopen weken en duidelijkheid te scheppen over een streng terugkeerbeleid. 

Grande-Marlaska, die het voorstel van Podemos om de migranten door te sturen naar het Spaanse vasteland van de hand wees, benadrukte dat de relatie tussen Spanje en Marokko uitstekend is en beide landen zich inzetten voor een ‘veilig beleid’, daarbij ook doelend op de coronapandemie die er mede voor gezorgd heeft dat de migrantencrisis op de Canarische Eilanden in de afgelopen weken steeds grotere vormen aannam. Grande-Marlaska wees het voorstel van Podemos af, omdat het migratiebeleid naar zijn zeggen geen Spaanse, maar een Europese aangelegenheid is.   

Dit vind je misschien ook leuk