Maximaal risico op bosbranden in Spanje

door admin
Maximaal risico op bosbranden in Spanje

Door de komst van de eerste echte landelijke hittegolf van het jaar is Spanje zeer alert vanwege het hoge risico op bosbranden dat de komende dagen het gevolg is van zeer hoge temperaturen, een lage luchtvochtigheid en harde wind in bepaalde delen van Spanje. Burgers wordt aanbevolen ‘extreme voorzorgsmaatregelen te nemen’ vanwege die hittegolf die het kwik op veel plaatsen in Spanje tot rond de 45 graden Celcius zal brengen.

Deze temperatuurstijging maakt de risicokaart voor bosbranden de hele week overwegend felrood. Tot op heden is het weer in de zomer op het Iberisch Schiereiland relatief gunstig geweest, waardoor in de eerste zeven maanden van dit jaar 40.000 hectare bosgebied is afgebrand. Dat is 20 procent minder dan het gemiddelde afgebrande oppervlak in de laatste tien jaar. 

Omstandigheden zoals Griekenland

Bosbouwingenieurs waarschuwen echter voor het grote gevaar dat de rest van de maand zal domineren en verwijzen daarbij naar de omstandigheden in het Middellandse Zeegebied bij Griekenland en Turkije. 

Dit jaar zijn er tot nu toe 14 grote branden van meer dan 500 hectare geregistreerd. De laatste was in El Tiemblo (Ávila). De grootste brand, in termen van verbrand gebied, was die in Arico (Santa Cruz de Tenerife). Deze ontstond op 20 mei en verwoeste circa 3.000 hectare. 

Uit gegevens van het ministerie van Ecologische Transities is 1 januari en 1 augustus 2021 in totaal 40.213,80 hectare bosgebied verbrand, vergeleken met 24.923 hectare in dezelfde periode van 2020, het jaar dat werd gekenmerkt door de pandemie en daaruit voortvloeiende mobiliteitsbeperkingen, en 60.498 in 2019.

Weinig gedaan aan bosbrandpreventie

Experts waarschuwen echter dat we constant alert moeten zijn omdat de laatste tijd heel weinig is gedaan aan preventieve zaken, zoals schoonmaaktaken in de bossen, zoals het verwijderen van uitgedroogd en brandbaar materiaal.

Steeds leger binnenland

Het College van Bosingenieurs legt uit dat de factoren die de huidige risicosituatie in het Middellandse Zeegebied hebben veroorzaakt, bekend zijn. Deze houden verband met de sociaaleconomische context, de toestand van de natuurlijke omgeving en de verandering van het klimaat.

De huidige realiteit wordt gekenmerkt doordat boeren wegens gebrek aan winstgevendheid steeds vaker extensieve landbouwactiviteiten opgeven en dat daarmee ook ander traditioneel gebruik van bosgebieden, zoals verzamelen van brandhout en extensieve begrazing, verdwijnt. Dat betekent dat veel meer gebieden dan vroeger er ‘verwaarloosd’ bij liggen met als gevolg dat het risico dat er iets mis gaat veel groter is. 

Wat kun je zelf doen?

Om bosbranden, zoals die onlangs in Griekenland hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden, te voorkomen, wordt iedereen dringend verzocht zich te houden aan de voorschriften inzake brandpreventie van de autonome regio’s, met name die over het verbranden van tuinafval. Daarnaast zijn sigarettenpeuken die in de natuur worden gegooid en afval en dan met name glazen flessen andere veel voorkomende oorzaken van brand. Als je hierop wordt betrapt kan een hoge boete volgen. Kamperen mag alleen in geautoriseerde gebieden. Barbecuen is in deze maanden in buitengebieden strikt verboden. Beperk zoveel mogelijk gemotoriseerd vervoer door droge bosgebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk