Vele dorpen in leeg Spanje dreigen binnen twee jaar te verdwijnen

door admin
Vele dorpen in leeg Spanje dreigen binnen twee jaar te verdwijnen

In september dit jaar kwamen meer dan 70 leden van España Vaciada bijeen voor de derde algemene vergadering van het platform. Het doel van de vergadering was de meest efficiënte manier te vinden om te kunnen werken aan het herstel van het territoriaal evenwicht en te strijden tegen de ontvolking.

Na een “realistische, emotionele en diepgaande” discussie werd besloten om net als Teruel Existe, de Spaanse burgerbeweging die in 2019 met succes de sprong naar de politiek maakte, stappen richting de politiek te gaan zetten. “Het is de enige weg naar oplossingen voor de ontvolkingsproblematiek op het platteland en in de kleine steden”. We vertrouwen erop dat het ons zal helpen in onze strijd tegen de consequente achterstelling en verwaarlozing die in strijd is met de grondwet, aldus de vergadering.

 

Kandidaat bij verkiezingen in 2023

España Vaciada gaat procedures in gang zetten om zich kandidaat te kunnen stellen voor de eerstvolgende landelijke verkiezingen. Dat zijn de gemeenteraadraadsverkiezingen in 2023.

Zetel van Teruel Existe van groot belang

Een ander platform dat zich inzet voor meer overheidsmaatregelen tegen leegloop in Spanje is Teruel Existe. Voor deze groep begon het allemaal toen het burgerplatform tijdens de verkiezingen op 10 november 2019 een zetel in het Spaanse parlement behaalde. Hierdoor kreeg de ontvolkingsproblematiek ineens meer aandacht. En als gevolg van het versplinterde parlement was de ene zetel van Teruel Existe van groot belang bij doorslaggevende onderhandelingen, zoals bij de begroting. De zetel was zelfs noodzakelijk om de socialistische regering PSOE in het zadel te houden.

Dit alles bracht Tomás Guitarte, voorman van Teruel Existe, in de positie om bepaalde eisen te stellen, zoals de verbetering van de infrastructuur en voorzieningen op het platteland. Ook zette het andere platforms tegen ontvolking ertoe aan op zoek te gaan naar mogelijkheden voor politieke inmenging.

Theoretische wil is niet voldoende

Guitarte zegt dat de problematiek van een leeg Spanje “in theorie” wordt erkend, maar dat het in de praktijk nog steeds moeilijk is om tot concrete maatregelen te komen. Dat politieke ambitie van een burgerbeweging ook zijn keerzijde kent, blijkt uit het feit dat Guitarte beveiligd moest worden, nadat hij in 2020 zijn steun aan de PSOE aankondigde. Om echter invloed te kunnen blijven uitoefenen op politieke maatregelen moet je actief aanwezig zijn. Guitarte denkt dat een grotere vertegenwoordiging in het parlement mogelijkheden biedt om  het “centralistische” ontwikkelingsmodel te veranderen.

Bekijk ook: Een nieuw leven in een Spaans spookdorp

De “theoretische wil” alleen is niet voldoende, benadrukt hij, refererend aan voorstellen voor maatschappelijke verbeteringen die maanden geleden in het parlement werden gepresenteerd of de herverdeling van de 10 miljard euro afkomstig van Europese fondsen. “Wij zouden graag actieve groeperingen in het parlement zien om Spanje in zijn geheel een beter land te maken en niet alleen om onze problemen op te lossen”, beweert het parlementslid voor Teruel Existe.

Dit vind je misschien ook leuk