Spanje wil gebruik van ruimte voor nanosatellieten mogelijk maken

door admin
Spanje wil gebruik van ruimte voor nanosatellieten mogelijk maken

De Spaanse regering wil het gebruik van de ruimte voor satellieten mogelijk maken en het benodigde radiospectrum voor dit soort telecommunicatie ter beschikking stellen. Zo wil Spanje een nieuw referentiepunt worden voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ruimtevaart, zoals bijvoorbeeld Houston en Cape Canaveral dat in de Verenigde Staten zijn.

Spanje als datahub

“Een van de doelstellingen van het nationale herstelplan is een impuls geven aan grensoverschrijdende digitale infrastructuren die van Spanje een datahub zullen maken”, verklaart Roberteo Sánchez, staatssecretaris van Economische Zaken en Digitale Transformatie in de krant El Economista. Daartoe behoren ook de satellietinfrastructuren waarvoor een nieuwe sector is opgezet, de zogeheten “NewSpace”.

NewSpace

NewSpace is een overkoepelende term voor een wereldwijde industrie van private bedrijven en ondernemers die zich richten op de commerciële markt op het gebied van innovatieve producten of diensten die in of voor de ruimte ontwikkeld zijn. Ruimtevaartbedrijven zoals SpaceX, Virgin Orbit, Rocket Lab worden gezien als NewSpace bedrijven.

Opkomst van nanosatelliet

De satellietsector blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk kleinere satellieten te bouwen die flexibeler en goedkoper zijn dan de traditionele exemplaren. De nieuwe Nanosatellieten, die de grootte hebben van een melkpak, kunnen sneller worden gelanceerd en in lage banen ten opzichte van de aarde worden geplaatst. Deze nieuwe generatie van kleine satellieten kan onder meer worden ingezet voor aardobservatie, ruimteonderzoek, internet en communicatie.

Volgens bronnen van het Staatssecretariaat van Digitalisering, heeft de sector nanosatellieten in 2020 meer dan 319 miljoen euro omzet behaald en is de verwachting dat de komende twintig jaar een omzet van zo’n 950.000 miljoen euro zal worden gerealiseerd.

“Steeds meer Spaanse bedrijven willen deel uitmaken van deze opkomende sector”, die wordt beschouwd als “zeer innovatief met een enorm potentieel om bij te dragen aan duurzame groei en het creëren van hoogwaardige arbeidsplaatsen”.

Toename satellieten in de ruimte

“Eind 2020 waren er zo’n 3.372 satellieten actief in de baan om de aarde. Hiervanwerden 1.819 specifiek voor communicatie gebruikt”, benadrukt staatssecretaris Sánchez in een Spaans opinieartikel getiteld ‘de nieuwe grens van de telecommunicatie: de ruimte’. De komende jaren “kunnen we echter een explosieve toename van apparatuur in de ruimte verwachten, door zwermen kleine satellieten in lage omloopbanen te introduceren tegenover de grote en dure traditionele satellieten die zich in geostationaire banen op grote afstand van de aarde bevinden”.

Europa loopt achter

Vooralsnog hebben de Verenigde Staten, China en Rusland een voorsprong op de rest van de wereld wat betreft de ontwikkeling van nieuwe satellieten. Europa heeft hier nog geen antwoord op. Alleen Luxemburg zet met een unieke wetgeving over het gebruik van grondstoffen uit de ruimte de deuren wagenwijd open voor ambitieuze ondernemers.

Digitaal Europa 2023

Europa zit echter niet stil. In maart van dit jaar presenteerde de Europese Commissie het Digitaal Kompas 2030: de Europese aanpak voor het digitale decennium. In dit plan wordt de visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030 uiteengezet. Een van de speerpunten is het versterken van de digitale autonomie van Europa met een communicatie-infrastructuur via satellieten waardoor data veilig en snel verstuurd kan worden, aldus Sánchez.

Dit vind je misschien ook leuk