Balearen willen niet meedoen met wintertijd

door admin
Balearen willen niet meedoen met wintertijd

Het komende weekeinde op 30 oktober gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat in de nacht van zaterdag op zondag de klok van 3 uur teruggezet wordt naar 2 uur. Aangezien de Balearen geografisch gezien het meest oostelijke deel van Spanje zijn, betekent het dat daar de zon vanaf eind oktober in Mahón al om 17:50 onder zal zijn. In Palma verdwijnt de zon 7 minuten later en in Ibiza stad scheelt het nog eens een keer 6 minuten. Dit is echter circa 50 minuten eerder dan steden in het westen van Spanje, zoals Lugo. 

Meer licht, meer kleur, meer leven

Op de Balearen wordt al jaren door verschillende groeperingen, zoals Illes amb Claror met de slogan ‘más luz, más color, más vida’ (meer licht, meer kleur, meer leven) gepleit voor het handhaven van de zomertijd. Dit omdat het niet alleen de gezondheid van de burgers ten goede zal komen, maar ook de commercie, het toerisme en het milieu. Als de dagen meer gelijk lopen met de zonneuren bespaart het energie in de vorm van verlichting en houden mensen een groter dagdeel over na hun werk om andere dingen te doen. Ook zullen mensen die leiden aan winterdepressie en slapeloosheid baat hebben bij een uur extra licht. 

Gelijkstelling Britse klok

De goedgekeurde verklaring zal vervolgens naar het Spaanse parlement moeten, dat bevoegd is om hier verdere besluiten over te nemen. Een tijd geleden gaf waarnemend premier Mariano Rajoy al aan een gelijkstelling met de Britse klok te overwegen. De tijd in Spanje werd tijdens de Tweede WEreldoorlog door Francisco Franco gelijkgesteld met die in Duitsland, terwijl geografisch gezien het land in dezelfde lijn ligt als Groot Brittannië. 

Eigen tijd voor eilanden

Als de Balearen succesvol zijn in hun poging de zomertijd te handhaven is het niet de enige eilandengroep die qua tijd een uur verschilt met het Spaanse vasteland. Op de Canarische Eilanden is het al sinds 1922 een uur vroeger dan in de rest van Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk