Vrouwelijke specialisten zonder diploma onderdeel Speciale Eenheden Spanje

door admin
Vrouwelijke specialisten zonder diploma onderdeel Speciale Eenheden Spanje

Spaanse krant ABC schreef vandaag over het ‘team speciale capaciteiten’ waar vrouwen een grote rol hebben binnen de Commando Speciale Operaties (MOE). Deze eenheid is gevestigd in Rabasa (Alicante) en gaat over zo’n duizend manschappen die ook wel bekendstaan als de ‘boinas verdes’ (groene baretten) of de Spaanse guerrilla’s.

Grotere rol vrouwen binnen Speciale Eenheid

Het oprichten van deze eenheid is een beslissing die werd genomen door de demissionair Minister van Defensie, Margarita Robles. Zij heeft als doel gesteld om vrouwen een grotere rol te geven binnen de Commando Speciale Operaties. Tot op heden zijn er slechts twee vrouwen onderdeel van deze commandopost vanwege de fysiek zware toelatingsexamens. Een van deze vrouwen zal de leiding krijgen over twee nieuwe groepen met tien vrouwen die de zware selecties eerder niet hebben doorstaan.

Kritiek vanwege toelating vrouwen zonder doorstaan zware selectie

Precies dit laatste zorgt voor kritiek binnen Defensie. Waarom worden er vrouwen die de selectieronde niet hebben doorstaan opgenomen binnen de Commando Speciale Operaties?’ Deze beslissing wordt verdedigd met het argument dat juist vrouwen een andere benadering kunnen hebben bij het verzamelen van inlichtingen. Leden die zijn geselecteerd voor deze nieuwe eenheid zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in talen, zoals het Arabisch.

In april 2019 bracht demissionair minister Robles al een bezoek aan de commandopost in Alicante om te bekijken welke toevoeging vrouwen kunnen bieden binnen deze speciale eenheid. Destijds sprak ze uit dat ze het belangrijk vond om de rol van vrouwen in deze speciale eenheid te promoten en dat ze graag een grotere deelname van vrouwen ziet aan de missies van de MOE. “We mogen niet accepteren dat slecht 12 procent van de militairen vrouwen zijn. Daarom is een van mijn actiepunten om een verbintenis aan te gaan de deelname van vrouwen aan de strijdkrachten aan te moedigen.”

Eerste vrouwelijke generaal in Spanje

In de periode dat Robles minister van Defensie is, is er voor het eerst in Spanje een vrouw tot generaal benoemd. Patricia Ortega werd op 12 juli gepromoveerd tot generaal van de Brigade van het Korps van Polytechnische Ingenieurs van het leger.

Dit vind je misschien ook leuk