Panoramische toeristenbus biedt speciale route voor inwoners Barcelona

door admin
Panoramische toeristenbus biedt speciale route voor inwoners Barcelona

De tour voor locals is een initiatief van het vervoersbedrijf TMB in Barcelona, in samenwerking met het Bureau voor Toerisme in de stad. Bij het standbeeld van Columbus staat een aantal mensen op de toeristenbus te wachten, hieronder slechts een paar toeristen. Dat was in voorgaande jaren wel anders. Door de pandemie zijn er niet alleen minder toeristen op de populaire plekken in de Catalaanse hoofdstad, maar ook minder toeristen die een bustour maken. De mensen die dit nu wel gaan doen, zijn bijna allemaal inwoners van de stad. Zij maken een rondrit van twee uur door de wijken en langs de monumenten van Barcelona. Tijdens de rit horen ze meer over de lokale geschiedenis en luisteren naar hun gids die anekdotes en bijzonderheden over Barcelona vertelt. Natuurlijk met mondkapjes en het in acht nemen van de nodige maatregelen.

Gaudí en de Olympische Ring

De speciale rondrit voert langs veel bijzondere plekken in Barcelona; via het Plaza de Glòries rijdt de bus langs Gaudí’s wereldberoemde appartementengebouw La Pedrera naar de Olympische Ring van Montjuïc en dan weer terug naar het beginpunt. De bus stopt onderweg niet, anders dan bij de reguliere toeristische routes. De 63-jarige Pilar Serra is op de bus gestapt omdat ze denkt dat de ervaring een ‘kans biedt om haar stad te herontdekken’. Ze vertelt: “Je weet wel dat deze bus bestaat, maar als inwoner van Barcelona stap je gewoon niet op als er veel toeristen zijn”.

Drie tours per dag in de weekenden

Op vrijdag tot en met zondag worden er dagelijks in de middag drie ritten aangeboden. Een kaartje kost 10 euro voor een volwassene en vijf euro voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, dat is inclusief een gids die ter plekke informatie geeft in het Catalaans en in het Spaans. 

Na de quarantaine eropuit in eigen stad

Wanneer de bus langs de Sagrada Familia rijdt, pakken veel passagiers hun telefoons om foto’s te maken. Geen enkel ander gebouw krijgt zoveel bekijks als dit meesterwerk van Antoni Gaudí. Passagier Ana Romero zegt dat haar moeder haar heeft gewezen op de mogelijkheid om de stadstour te doen. “Omdat we deze zomer vanwege Covid-19 niet weg zijn gegaan, leek het ons een goed idee om er hier op uit te gaan.” Op het moment dat zij met haar vriendin uit de bus stapt, staan er al zo’n 50 bezoekers te wachten voor de volgende rit. Na drie maanden quarantaine is het hun beurt om hun eigen stad, nu zonder de drommen toeristen, te herontdekken.

Dit vind je misschien ook leuk