Dorpen in zuiden Spanje bestolen van heiligenbeelden

door admin
Dorpen in zuiden Spanje bestolen van heiligenbeelden

Inwoners van deze gemeentes in Córdoba en Sevilla tasten in het duister en hebben geen idee wie er achter de diefstallen zit. Alle dorpen waar heiligenbeelden uit nissen en kapellen zijn gestolen liggen in een straal van 30 kilometer van Puente Genil. Journalisten van de Spaanse krant El Español trekken langs de plekken waar de beelden zijn gestolen en spreken met inwoners om meer te weten te komen over de gestolen beelden.

Osuna

In de vroege ochtend van 4 oktober 2019 was er sprake van rumoerigheid bij de nis van de Virgen de la Inmaculada die al 80 jaar op dezelfde plek stond. Men hoorde een harde knal maar omdat er verderop werd gebouwd, dachten inwoners dat het geluid van het bouwterrein afkomstig was. Inmiddels vermoedt men dat dit geluid wel te maken had met de diefstal van dit heiligenbeeld.

Montilla

In Montilla sloegen dieven het glas in voor de nis en namen het heiligenbeeld van María Auxiliadora mee.

Lucena

Op amper twintig minuten rijden van Montilla ligt het dorp Lucena. Voor de kapel van La Aurora staan verschillende inwoners te kijken naar de nis waar het beeld van Virgen el Rosario vanaf 1715 tot 28 januari dit jaar stond. In de nacht van 28 januari stuurde de onderhoudsman van de kerk een Whatsapp-bericht naar de broeders om te vragen waar het beeld was. Toen het in de ochtend niet terecht was, deden ze aangifte bij de politie.

Benamejí

In 1880 verloor Carmen in Benamejí haar zoon. Na dit grote verlies richtte ze zich tot Santa Elena. Ze bad elke dag en haar gebeden werden verhoord. Haar zoon kwam terug en uit dankbaarheid kocht ze een beeld van de heilige Elena en zette dit in een nis in haar dorp. Bijna 5.000 dorpsbewoners kwamen dagelijks naar Santa Elena om steun te zoeken. Het beeld van Santa Elena de Benamejí staat echter sinds kort in het huis van de achterkleindochter van Carmen. “Ik heb het beeld meegenomen vanwege alle diefstallen van heiligenbeelden in de omgeving,” aldus de 80-jarige erfgename van Carmen.

Vooralsnog kon de achterkleindochter van Carmen een diefstal voorkomen, maar in de regio gaan geruchten rond van nog meer diefstallen van heiligenbeelden. De politie heeft echter laten weten dat er geen officiële meldingen zijn van nog meer diefstallen.

Beelden waardevol voor de inwoners

Merkwaardig is dat niet alle beelden evenveel financiële waarde hebben. Sommige beelden zijn gewoon van gips en zijn dus vooral van emotionele waarde voor de inwoners van het dorp. De dieven lijken God niet te vrezen, maar lijken ook geen angst te hebben voor de Spaanse politie. Vooral aangezien een van de diefstallen zich afspeelde op slechts 50 meter van het politiebureau.

De burgermeester van Benamejí vertelt dat de beelden in veel gevallen al generaties lang op dezelfde plek staan. Elk beeld heeft zijn eigen kapel en inwoners bidden elke dag bij deze beelden. De burgermeester vertelt dat gemeentes inmiddels samenwerken om meer duidelijkheid te krijgen over de diefstallen. Inwoners vragen de dieven om de beelden terug te brengen vanwege de bijzondere waarde die zij hebben voor de inwoners. 

Dit vind je misschien ook leuk