Vrijwel alle Spaanse bioscopen balanceren op randje faillissement

door admin
Vrijwel alle Spaanse bioscopen balanceren op randje faillissement

Volgens de Spaanse federatie van bioscopen FECE zal 96 procent van de bedrijven in de filmindustrie eind dit jaar te maken hebben met ernstige solvabiliteitsproblemen. De omstandigheden vormen een ‘perfecte storm’. Precies op het moment dat de sector 100 miljoen euro ging investeren in nieuwe infrastructuur en installaties in reactie op een toename van het bioscooppubliek kwam het coronavirus om de hoek kijken. 

In 2019 werd een recordbedrag van 624 miljoen euro omgezet. Dat is het beste resultaat van de afgelopen 10 jaar en betekende een groei van 37 procent ten opzichte van het dieptepunt in 2013.

Het jaar 2019 werd afgesloten met 153 nieuwe zalen. Nu staat de sector tegenover een rentabiliteitsverlies van 171,6 miljoen euro in 2020. Als de vraag en de beperkende maatregelen voortduren zoals nu dan kan de impact in 2021 toenemen tot 216,8 miljoen euro. 

Het probleem is dat grote spelers zoals Telecinco Cinema hun kassuccessen niet meer uitbrengen of uitstellen tot 2021. Dat betekent een flinke inkomstenderving voor de toch al noodlijdende zalen. 

De sector vindt ook dat de overheid meer kan doen. Waar de Franse regering bijsprong met een bedrag van 84 miljoen euro, droeg de Spaanse regering bij met 13 miljoen euro. 

FECE schat als de slechte gezondheidssituatie nog voortduurt (en niets wijst op het tegendeel) een inkomstendaling van 55,4 procent zal optreden voor 2020 en 70 procent voor 2021. Zonder hierbij nog een ander verlies mee te rekenen: naar de bioscoop gaan wordt, hoelanger de coronacrisis duurt, uit vrees voor besmetting steeds minder gewoon.

Dit vind je misschien ook leuk