Sociale uitgaven bereiken nieuw record in Spanje

door admin
Sociale uitgaven bereiken nieuw record in Spanje

Dat was al een nooit eerder uitgegeven bedrag. Maar het kon hoger en in mei moest de overheid 5.12 miljard euro betalen. In twee maanden tijd gaat het om bijna 10 miljard euro. Dit bedrag is iets meer dan de helft van wat er in 2019 aan werkloosheidsuitkeringen werd betaald. De verhoging van de uitgaven komt vrijwel volledig door de coronacrisis. 

Volgens het ministerie van Werkgelegenheid zijn sinds 16 maart 5,2 miljoen nieuwe uitkeringen goedgekeurd. Hieronder waren 3,7 miljoen uitkeringen in het kader van de tijdelijke ontslagregelingen (ERTE). De regio waar de meeste van dit soort uitkeringen zijn goedgekeurd is Catalonië, met 751.578 en Valencia met 430.564. Dat wil volgens het ministerie niet zeggen dat elke uitkering geassocieerd moet worden met één persoon, omdat soms twee personen één vacature vervullen. 

Het ministerie gaf maandag eveneens aan dat tot op heden 27.815 personen die huishoudelijk werk verrichten aanpsraak hebben gemaakt op de buitengewone uitkering omdat ze hun werk zijn verloren of hun werktijden aanzienlijk hebben zien verminderen. De meerderheid hiervan is vrouw en heeft tot nu toe, zo zei staatssecretaris Joaquín Perez Rey, de uitkering nog niet ontvangen. Deze was ook pas per begin mei aan te vragen, vandaar dat er vertraging is. Er moesten aanpassingen worden doorgevoerd in de systemen van SEPE om deze uitkeringen uit te kunnen keren. 

Dit vind je misschien ook leuk