Meer dan de helft van Spaanse bedrijven vreest faillissement

door admin
Meer dan de helft van Spaanse bedrijven vreest faillissement

De economische gevolgen van de afgekondigde noodtoestand in Spanje bleken vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht; het bruto binnenlands product daalde in vredestijd nooit zo hard. In plaats van een voorspoedig economisch herstel in de maanden die volgden, heeft de tweede coronagolf ervoor gezorgd dat meer dan de helft van het Spaanse mkb, dat is liefst 98 procent van het Spaanse bedrijfsleven, rekening houdt met een naderend faillissement. Dat heeft Cepyme, de werkgeversorganisatie voor het mkb, deze week laten weten. 

Meer dan 300 duizend verloren banen

Van de 1300 bedrijven die door Cepyme zijn ondervraagd, heeft 40 procent gebruik gemaakt van de tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE. De helft daarvan gaf aan ook de komende zes maanden geen werk te kunnen bieden aan de mensen voor wie deze regeling getroffen is. 50 procent van de ondervraagde bedrijven is inmiddels overgaan tot reorganisatie van het personeelsbestand en een derde deel daarvan heeft dit bestand tot de helft gereduceerd.

Deze onderzoeksresultaten komen overeen met gegevens van het Colegio de Gestores Administrativos, dat heeft berekend dat dit jaar meer dan 300 duizend banen verloren zullen gaan. Twee derde deel daarvan betreft zelfstandige ondernemers. Volgens genoemd college is in de afgelopen maanden niet alleen de omzet binnen het mkb verder gedaald, maar doen zich nu ook incassoproblemen voor waardoor de bedrijven in ernstige liquiditeitsproblemen komen en ook zij hun leveranciers niet meer kunnen betalen. 

Aantal faillissementen met de helft toegenomen in september

Het pessimistische toekomstbeeld van het Spaanse mkb is ook terug te zien in de cijfers van het insolventieregister waar in de maand september 55 procent meer faillissementen werden geregistreerd dan in dezelfde maand van het vorig jaar. Door de administratieve vertraging die werd veroorzaak door de noodtoestand, nam in de eerste maanden van de pandemie het aantal faillissementen nog af, waarna in september een abrupte ommezwaai volgde met een stijging van 55 procent. De meeste faillissementen binnen het mkb werden geregistreerd in de regio’s Madrid, Baskenland, de Balearen en de Canarische Eilanden.  

Dit vind je misschien ook leuk