Regering Spanje overweegt verlaging btw op mondkapjes

door admin
Regering Spanje overweegt verlaging btw op mondkapjes

Bovendien heeft de regering volgens haar al veel goede dingen gedaan in de strijd tegen de coronapandemie. In verklaringen aan de media wees Calvo op de maatregelen die de regering al heeft genomen om de meest kwetsbare groepen ‘maatschappelijk gezien’ voor de coronacrisis te ‘beschermen’. Bijvoorbeeld de verhoging van het minimumloon, het goedkeuren van het sociaal minimum en de invoering van de tijdelijke ontslagregeling (ERTE).

Voorbeeldig gedrag van de regering

Volgens Calvo heeft de regering zich ‘absoluut voorbeeldig’ gedragen bij het in kaart brengen van de inkomsten en schuldenlasten om de meest ‘kansarme groepen’ te beschermen. Zij ziet de verlaging van de btw op mondkapjes niet als antwoord op ‘de kern’ van het probleem, maar meldt wel dat de regering ‘openstaat’ voor discussie en ‘zich nergens voor afsluit’.

Calvo benadrukte ook dat de regering deze crisis op ‘radicaal andere’ wijze te lijf is gegaan dan andere gebeurtenissen. De regering heeft 100 miljard euro beschikbaar gesteld ‘om bedrijven te beschermen’ en heeft met de ERTE hulp geboden aan meer dan 600.000 werknemers.

Waar het echt om gaat

Door de aanhoudende vragen over de btw heeft Calvo aangegeven ‘er over na te willen denken’, hoewel ‘dit niet de werkelijke discussie is’. Een regering die tijdens de pandemie 14 miljard euro vrij heeft gemaakt voor ziektekosten kan er niet van worden beschuldigd ‘niet het voortouw te hebben genomen’ om de maatschappij te beschermen tegen besmetting.

In haar antwoord op de vraag of de regering de autonome gemeenschappen toestaat om huisarrest te verordenen, nuanceerde de vicepremier dat ‘formeel’ alleen Asturië hierom gevraagd heeft en de andere deelgemeenschappen ‘in openbare debatten hebben gereageerd’.

Geen duel tussen gezondheid en economie

Calvo stelt verder dat er met de huidige door het Spaanse Congres van Afgevaardigden goedgekeurde verordening om de alarmtoestand te verlengen, ‘geen juridische dekking is’ en ‘er een nieuw juridisch besluit zou moeten worden genomen’. Zij stelt verder voor om de ontwikkeling van de besmettingsgevallen af te wachten voordat de aangenomen maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. De ziekte moet ‘van moment tot moment’ worden bestudeerd, zonder ‘op scenario’s te anticiperen’. Volgens Calvo is er geen sprake van een ‘tweegevecht’ tussen gezondheid en economie. Met het oog op de crisis adviseert zij ‘om voorzichtig te blijven en het evenwicht te bewaren’ en de resultaten ‘dag voor dag’ te bekijken.

Dit vind je misschien ook leuk