Een op de drie failliet gegane Spaanse bedrijven was actief in toerisme

door admin
Een op de drie failliet gegane Spaanse bedrijven was actief in toerisme

Van de 11 miljard gaat vervolgens maar 7 miljard euro naar de autonome regio’s die dit als directe financiering aan bedrijven en zelfstandigen kunnen uitkeren. Uit een enquête van de toeristische alliantie Exceltur blijkt dat ondernemers uit de sector dit steunplan gemiddeld met een 3,9 waarderen, op een schaal van 1 tot 10. Niet alleen vinden zij de investering veel te laag, maar vinden zij ook dat er onvoldoende aandacht geweest is voor de hardst getroffen sectoren. 

Te weinig prioriteit voor toeristische sector

Een veel gehoorde klacht is de onderwaardering voor de toeristische sector terwijl deze een van de belangrijkste is voor de Spaanse economie. Bovendien zouden sectoren van het steunplan kunnen profiteren die niet eens in aanmerking komen voor de tijdelijke werkloosheidsregelingen ERTE.  

Van alle failliet gegane bedrijven in Spanje sinds aanvang van de coronapandemie, is 29 procent actief in de toeristische sector, dat is bijna een op de drie. Tot februari dit jaar verdwenen volgens Exceltur liefst 32 duizend toeristische ondernemingen. Daarbij moet worden opgemerkt dat daarbij de bedrijven nog niet zijn meegeteld die uitstel van betaling hebben gekregen tot december van dit jaar en waarvoor de faillissementsprocedures nog niet in gang zijn gezet. “Als in de komende maanden de financiële overheidshulp niet bij de gedupeerde bedrijven terecht komt, zal er een snelle stijgende lijn zijn in het aantal failliete ondernemingen”, waarschuwt vicevoorzitter José Luis Zoreda van Exceltur. 

Meeste faillissementen uit de geschiedenis

Als de huidige tendens doorzet, zal volgens de krant Vozpópuli Spanje dit jaar de meeste faillissementen uit de geschiedenis registreren. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er meer faillissementen geregistreerd dan in het eerste kwartaal van 2013, het jaar waarin Spanje een recordaantal faillissementen te verwerken kreeg. Gekeken naar de activiteiten van de toeristische sector in het eerste kwartaal, is er een daling van 80,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. 

Volledig herstel niet voor 2023

Volgens Exceltur verwachten ondernemers in de toeristische sector dit jaar hooguit 52,5 procent van de activiteit uit 2019 te hervatten. Daarbij is dan uitgegaan van een toeristisch seizoen dat vanaf juni volop van start kan gaan, zonder nationale of Europese reisbeperkingen. Een volledig herstel van de activiteiten wordt volgens een meerderheid van de ondernemers niet voor 2023 verwacht. 

Van de 116,4 miljard euro aan omzetverlies is de toeristische sector 63 miljard euro misgelopen door het wegblijven van buitenlandse toeristen. Ter vergelijking: dat is meer dan de totale exportwaarde van auto’s in 2019 (44 miljard euro) of de importwaarde van energie en grondstoffen (55 miljard euro) in dat jaar. 

Vanaf het begin van de pandemie zijn er 841.436 banen verloren gegaan in het toerisme, inclusief de werknemers met een tijdelijke stilzetting van het arbeidscontract (ERTE). In maart van dit jaar was dit aantal afgenomen tot 755.000 verloren banen. 

Urgente steun nodig

Om overleving van de sector te garanderen, dringen de ondernemers in de toeristische sector aan op voortzetting van de ERTE’s, een urgente financiële injectie, versnelling van het vaccinatietempo, en, in ieder geval voor de Spanjaarden, opheffing van alle reisrestricties. 

Dit vind je misschien ook leuk