Spaanse export van olijfolie aan VS herstelt zich na afschaffing importtarieven

door admin
Spaanse export van olijfolie aan VS herstelt zich na afschaffing importtarieven

Het was voorspelbaar dat de afschaffing door de Verenigde Staten van importtarieven op in Spanje verpakte olijfolie voor beweging op de markt zou zorgen. De export van olijfolie uit Spanje nam in de eerste helft van het jaar toe met 37,5% tot 57.402 ton. Een periode waarin de totale import uit de Verenigde Staten met 1,43% is gegroeid tot 207.522 ton.

Herstel van de olijfoliemarkt

Dit betekent dat Spanje een deel van de markt heeft teruggekregen die is weggevallen na het opleggen van de aanvullende tarieven op verpakte Spaanse olijfolie. Tot juni behaalde Spanje zelfs een aandeel van 27,66% van de totale invoer. Dat zijn zeven punten meer dan in dezelfde periode van 2020. Daarmee overtreft het land Tunesië, dat in 2020 werd gerangschikt als de tweede leverancier van olijfolie aan de Verenigde Staten.

Het belangrijkste is dat Spaanse oliën de weg vrijmaken om terug te gaan naar de toppositie van twee jaar geleden. Met name in de eerste helft van 2019 was Spanje goed voor 41,67% van de totale invoer op die markt; bijna tien punten meer dan zijn meest directe concurrent.

Herpositionering als leiders in de VS

De voorzitter van de Spaanse Olijfolie Interprofessional, Pedro Barato, is tevreden over de cijfers. Hij denkt dat het een terugkeer naar de normaliteit voorspelt op de grootste olijfoliemarkt buiten Europa.

“De realiteit is dat Spanje de natuurlijke leider is op de olijfoliemarkt in de Verenigde Staten en het is slechts een kwestie van tijd voordat we de positie zullen terugwinnen waar we zo hard voor gevochten hebben. Maar deze gegevens hebben ook een andere lezing. Ze onderschrijven de promotiestrategie die we in dat land hebben ontwikkeld, zelfs tijdens de ergste handels- en gezondheidscrisis. We zijn doorgegaan met wedden op de Noord-Amerikaanse consument. Nu worden we beloond voor het onszelf te herpositioneren als leiders in het land dat de op twee na grootste olieconsument ter wereld is met zo’n 400.000 ton per jaar.”

Dit vind je misschien ook leuk